Praha nejspíš nepřipraví technickou novelu stavebních předpisů

23.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Praha by nyní neměla připravovat technickou i věcnou novelu pražských stavebních předpisů zároveň, prohlásil na konferenci Real Estate Market právník František Korbel z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. Korbel zároveň řídí pracovní a konzultační skupinu pražského magistrátu připravující novelizaci těchto předpisů. \"Jde o většinové stanovisko skupiny,\" řekl ČTK Korbel. Podle náměstka pražské primátorky Matěje Stropnického o osudu novely rada hlavního města rozhodne v nejbližších dnech.

Účinnost předpisů na začátku roku pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Pražští radní proto 17. února schválili přípravu technické novely a zároveň i větších úprav označovaných za věcnou novelizaci. \"Cílem technické novely byla pouze eliminace výtek MMR a navrácení účinnosti pražských stavebních předpisů. Dvě techničtější vady, na kterých ministerstvo postavilo své rozhodnutí, se nám podařilo odstranit odkazem na celostátní předpisy tak, aby tam nebyla žádná odchylka mezi Prahou a celou Českou republikou. To může těžko někdo napadat,\" poznamenal Korbel.

Podobně se podle něj chtěla Praha vypořádat i s podmínkou nechat předpisy notifikovat, tedy schválit, Evropskou komisí. V návrhu proto oddělila územní požadavky od technických a rozeslala materiál do připomínkového řízení.

\"Zvedl se však odpor městských částí, stavebních úřadů ale i samotného ministerstva, které tvrdí, že i technická novela musí být notifikována EK, což znamená minimálně další tři měsíce prodlev. V takové situaci se zdá, že nemá smysl prosazovat paralelně dvě novelizace,\" prohlásil šéf přípravné skupiny.

\"V této situaci doporučuji zpracovat novelu pouze jedinou, neboť paralelní zpracování obou novel by nepřispělo právní jistotě ani rychlosti řešení nastalé situace,\" vzkázal Korbel.

Stropnický připustil, že upuštění od technické novelizace je jednou ze zvažovaných variant. \"Do úterý rozhodne Rada hlavního města Prahy,\" informoval náměstek Stropnický.

Schválený harmonogram uvádí, že novela označovaná za věcnou by měla být platná letos na podzim, její účinnost je pak plánovaná od 1. ledna 2016. \"Cílem je vzít předpisy z roku 2014 a na jejich půdorysu je tvůrčím způsobem kontinuálně dopracovat. Odhady rozsahu změn oproti verzi 2014 se pohybují někde mezi 10 a 20 procenty,\" doplnil Korbel.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, schválila loni v létě minulá rada města pod vedením tehdejšího primátora Tomáše Hudečka. Předtím, než v říjnu vešly v platnost, vzbudily bouřlivou debatu. Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasila totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí.

MMR následně přišlo s připomínkami a vyžádalo si od Prahy úpravu předpisů. Ministerstvu mimo jiné vadí to, že Praha nepředložila předpisy k notifikaci Evropské komisi. Letos v lednu MMR takzvanou sistací jejich účinnost pozastavilo. Praha proto začala připravovat hned dvě novely předpisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK