Inflace v Německu stoupla v březnu na 0,3 procenta

30.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. března (ČTK) - Meziroční inflace v Německu v březnu stoupla na 0,3 procenta z únorového tempa 0,1 procenta. Spotřebitelské ceny se po zdražení pohonných hmot zvýšily proti předešlému měsíci o 0,5 procenta. Plyne to z dnešních předběžných údajů spolkového statistického úřadu, založených na číslech ze šesti největších spolkových zemí.

 

Inflace v Německu se v únoru podle národního měření vrátila ze záporného pásma mírně do plusu. V lednu největší evropská ekonomika poprvé od roku 2009 sklouzla do cenové deflace, zejména kvůli výraznému zlevnění benzinu.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie se ceny v Německu tento měsíc meziročně zvýšily o 0,1 procenta, zatímco v únoru ještě stejným tempem klesly. Cenová hladina proti předešlému měsíci stoupla o 0,5 procenta.

V celé eurozóně spotřebitelské ceny v únoru zpomalily pokles na 0,3 procenta po lednovém poklesu o 0,6 procenta. Předběžné údaje za březen zveřejní úřad Eurostat v úterý.

Evropská centrální banka (ECB) se v lednu ve snaze o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace rozhodla, že zahájí nákupy vládních dluhopisů. V nákupech, které zahájila tento měsíc, chce napumpovat do ekonomiky eurozóny do konce léta příštího roku více než bilion eur (přes 27 bilionů Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK