Ashok Leyland prodala Avii za 11 milionů USD

30.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Indická firma Ashok Leyland prodala českého výrobce lehkých nákladních aut Avia za necelých 11 milionů dolarů, tedy asi 280 milionů Kč, neznámému zájemci. Uvedl to server IHNED.cz s odvoláním na indický deník The Economic Times.

Prokurista Avie Vít Šubert podle webu o prodeji zatím nic neví. \"O těchto věcech se rozhoduje v Londýně,\" uvedl. Firma dál dodává náhradní díly a udržuje výrobní areál.

Není jisté, co nový vlastník firmy Avia Ashok Leyland Motors získal, uvedl server. Podle obchodního rejstříku má firma základní jmění přes dvě miliardy korun a účetní hodnota majetku byla v roce 2013 více než 700 milionů korun, za poslední dva roky ale mohlo dojít ke změnám majetku. Hlavním aktivem je výrobní závod v pražských Letňanech.

Indové Avii získali v roce 2006 za zhruba trojnásobnou částku. Firmu předtím ovládala korejská skupina Daewoo. Žádnému z vlastníků se ale nepodařilo prodeje nastartovat a získat nové trhy. Výroba byla ukončena v roce 2013 a poté Ashok Leyland odstěhoval část výrobního zařízení do Indie.

jsa mol

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK