Ceny ropy kvůli jednání o jaderném programu Íránu klesají

30.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. března (ČTK) - Ceny ropy zahájily nový týden poklesem. Důvodem je očekávání investorů, že Íránu a šesti mocnostem se podaří uzavřít rámcovou dohodu o íránském jaderném programu a výsledkem bude zvýšení vývozu ropy ze země.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:25 SELČ klesla o 58 centů na 55,83 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 64 centů na 48,23 dolaru za barel.

Ve Švýcarsku finišují rozhovory mezi Íránem a šesti mocnosti o íránském jaderném programu. V úterý vyprší termín pro rámcovou dohodu. O jejích detailech se má pak jednat do 30. června. Smyslem je vyloučit možnost, že Írán bude v rámci svého jaderného programu pracovat na atomové bombě. Výměnou budou zrušeny protiíránské sankce. Podle zdrojů jednání pokročila a mnoho investorů věří, že dohoda bude dokončena.

Ropný trh je nyní dostatečně zásoben. Poslední statistika ukázala, že globální produkce překonává poptávku o zhruba 1,5 milionu barelů denně. Příliv další ropy na trh by proto podle analytiků mohl znamenat další pokles ceny. Analytik Société Générale Michael Wittner se domnívá, že dosažení rámcové dohody o jaderném programu Íránu by mohlo způsobit okamžitý pokles ceny ropy až o pět dolarů, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 55,83 56,41 New York - Nymex WTI květen 48,23 48,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK