Akcie v USA díky zprávám o nových fúzích a akvizicích rostou

30.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. března (ČTK) - Americké akcie dopoledne posilovaly. Pomohly jim k tomu hlavně zprávy o nových fúzích a akvizicích v biotechnologickém sektoru. V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones stoupl o 1,5 procenta na 17.974 bodů. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o jedno procento na 2082 bodů. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,8 procenta na 4931 bodů.

Analytici se domnívají, že obchodování na akciovém trhu bude nyní rozkolísané až do poloviny dubna, kdy začne hlavní sezona zveřejňování čtvrtletních výsledků hospodaření.

Biotechnologické firmy dnes oznámily čtyři velké dohody. Index biotechnologických firem Nasdaq Biotech tak dopoledne posílil až o 0,9 procenta a je zhruba 5,6 procenta pod rekordním závěrem z počátku tohoto měsíce.

Společnost OptumRx dnes oznámila převzetí firmy Catamaran za 12,78 miliardy USD. Irská Horizon Pharma pak koupí Hyperion Therapeutics za 1,1 miliardy USD a izraelská Teva Pharmaceutical za 3,5 miliardy USD americkou Auspex Pharmaceuticals. Firma Fujifilm Holdings pak oznámila, že koupí americkou technologickou firmu Cellular Dynamics za 307 milionů USD. Akcie všech těchto firem dopoledne posilovaly a cena akcií Cellular se dokonce více než zdvojnásobila.

Tento týden bude nejdůležitější událostí pro trhy páteční zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA. Akciový trh v USA je však kvůli velikonočním svátkům v pátek zavřený, upozornila agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK