Statistici dnes zveřejní aktualizované údaje o vývoji ekonomiky

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní aktualizované údaje o vývoji ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí a za celý loňský rok. Podle údajů statistiků z konce února česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí rostla meziročně o 1,5 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Za celý loňský rok podle dosavadních údajů rostl hrubý domácí produkt o dvě procenta.

\"Růst hospodářství se tak odpoutal od své primární závislosti na exportu směrem k domácí poptávce, což znamená další posílení solidních základů pro další růst tuzemské ekonomiky,\" uvedl tehdy například analytik ČSOB Petr Dufek. Loňský růst ekonomiky pak podle něj vytvořil příznivé předpoklady pro pokračování konjunktury českého hospodářství v letošním roce.

Na konci února přitom statistici údaje zlepšili v porovnání s první rychlou informací z 13. února. Tehdy statici oznámili, že ekonomika rostla ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 1,3 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Za celý loňský rok i tehdy statici uváděli růst o dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK