Americké akcie výrazně stouply, pomohly akvizice firem

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. března (ČTK) - Americké akcie v pondělí výrazně stouply, a oživily tak po prudkých ztrátách z minulého týdne. Náladu na trhu pomohly zlepšit především zprávy o nových fúzích a akvizicích v biotechnologickém sektoru. Euro vůči americkému dolaru v pondělí kleslo. Zasáhly jej obavy spojené s řeckou krizí.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, v závěru obchodování stoupl o 1,49 procenta na 17.976,31 bodu a zaznamenal největší celodenní nárůst od 3. února. Širší index S&P 500 připsal 1,22 procenta na 2086,24 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 1,15 procenta na 4947,44 bodu.

Náladu na trzích pomohly zlepšit dohody o fúzích a akvizicích v biotechnologickém sektoru. Společnost OptumRx oznámila převzetí firmy Catamaran za 12,78 miliardy USD. Irská Horizon Pharma pak koupí Hyperion Therapeutics za 1,1 miliardy USD a izraelská Teva Pharmaceutical za 3,5 miliardy USD americkou Auspex Pharmaceuticals.

Firma Fujifilm Holdings pak oznámila, že koupí americkou technologickou firmu Cellular Dynamics za 307 milionů USD. Cena akcií Cellular se poté více než zdvojnásobila.

V rámci indexu S&P 500 posílilo všech deset hlavních sektorů. Akcie v energetice stouply o více než dvě procenta, přestože světové ceny ropy mírně klesly. Index biotechnologických firem Nasdaq Biotech připsal 1,1 procenta, zůstává ale nadále zhruba pět procent pod historickým rekordem z tohoto měsíce.

Euro na devizovém trhu v pondělí kleslo k dolaru, především kvůli obavám, zda se Řecku podaří zajistit si finanční podporu, než mu za zhruba tři týdny dojdou peníze. Americké měně naopak pomáhaly vyhlídky na možné letošní zvýšení úrokových sazeb v USA.

Euro k dolaru kleslo o 0,7 procenta na 1,0813 USD. Pokles za celé toto čtvrtletí by mohl činit 10,6 procenta, a byl by tak největší od posledního kvartálu 1992, napsala agentura Reuters. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti měn, zpevnil o 0,8 procenta na 98,05 bodu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK