ČSÚ zhoršil údaje o růstu HDP, ve 4. čtvrtletí rostl o 1,4 pct.

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla meziročně o 1,4 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Proti odhadu z konce února je to zhoršení o desetinu procentního bodu. Loňský dvouprocentní růst HDP statistici potvrdili, stejně jako mezičtvrtletní růst o 0,4 procenta v posledním čtvrtletí.

\"Oproti předchozímu odhadu byly využity nové údaje za sektor vládních institucí a také zpřesněné informace o daních na produkty. Toto zpřesnění mělo na tempo růstu HDP ve 4. čtvrtletí pouze mírný dopad,\" uvedl ČSÚ.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostly o dvě procenta, tvorba hrubého fixního kapitálu byla vyšší o 4,3 procenta. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí se meziročně zvedly o 4,2 procenta.

Ze zvýšené domácí i zahraniční poptávky těžila podle ČSÚ většina odvětví, zejména zpracovatelský průmysl, informační a komunikační činnosti, profesní a administrativní činnosti, obchod a doprava. Hrubá přidaná hodnota vzrostla v posledním loňském čtvrtletí meziročně o tři procenta a mezičtvrtletně o 1,2 procenta.

Letos by měla česká ekonomika růst rychleji než loni. Ministerstvo financí očekává růst o 2,7 procenta, centrální banka o 2,6 procenta a Evropská komise o 2,5 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK