V šesti z devíti německých center Amazonu pokračuje stávka

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 31. března (zpravodaj ČTK) - V šesti z devíti německých distribučních středisek amerického internetového obchodu Amazon dnes pokračuje stávka za zvýšení mezd. Poprvé se k protestní akci přidali i zaměstnanci internetové videopůjčovny Amazonu Prime Instant, uvedl odborový svaz Verdi. Podle vedení společnosti stávka nemá žádný vliv na dodávky zboží zákazníkům ve velikonoční obchodní špičce.

Stávka v německých distribučních centrech Amazonu začala v pondělí a skončí dnes o půlnoci. Zapojili se do ní zaměstnanci v Lipsku, v Koblenci, ve Werne a v Rheinbergu v Severním Porýní-Vestfálsku a v obou střediscích v hesenském Bad Hersfeldu. Podle svazu Verdi celkem stávkuje 1550 pracovníků distribučních center, vedení Amazonu uvádí 1400 stávkujících.

K protestu se dnes poprvé také přidalo 80 zaměstnanců služby Amazon Prime Instant, která nabízí placené sledování filmů po internetu. Jejich stávka potrvá do dnešního poledne. Pracovníků internetové videopůjčovny se dlouhodobý spor o pracovní podmínky mezi svazem Verdi a vedením Amazonu netýká, podle odborů ale chtějí vyjádřit svou solidaritu se zaměstnanci v distribučních střediscích.

Vedení Amazonu ujistilo, že protestní akce nebude mít žádný vliv na dodávky zboží zákazníkům. Výpadek části zaměstnanců v Německu dokážou nahradit ostatní evropská distribuční střediska, sdělila společnost.

Svaz Verdi pořádá stávky v německých střediscích Amazonu už dva roky. Odbory požadují, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními smlouvami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Svaz Verdi si také stěžuje na extrémní tlak na pracovní výkon, na porušování pracovních podmínek a na mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.

Amazon zvýšení mezd trvale odmítá s tím, že jeho zaměstnanci jsou skladníci, takže se na ně vztahují kolektivní smlouvy pro odvětví logistiky. Jejich platy jsou podle firmy nad průměrem v tomto odvětví, zaměstnanci mají navíc nárok na vánoční prémie a příspěvek na penzijní připojištění. Amazon také odmítá obvinění, že pracovní podmínky jsou příliš tvrdé.

Německo je pro Amazon druhý nejdůležitější trh po Spojených státech. Společnost v zemi provozuje devět distribučních středisek a zaměstnává v nich na 9000 stálých zaměstnanců, v době předvánoční špičky nabírá dalších 5000 na výpomoc.

Loni Amazon zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy, který by měl zahájit provoz letos na podzim. Do tří let od uvedení do provozu by v něm mělo získat stálou práci 2000 lidí a dalších 3000 práci sezónní. Od roku 2013 už v Dobrovízi funguje centrum vráceného zboží společnosti Amazon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK