Ekonomika má podle analytiků pro letošek dobré vyhlídky

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí ukazují na dobré výhlídky i letos. Uvedli to dnes ekonomové oslovení ČTK. Analytici očekávají letos růst HDP většinou kolem 2,5 procenta.

Zhoršení meziročního odhadu vývoje ekonomiky na 1,4 procenta je podle analytiků především dán vysokou srovnávací základnou z loňského roku, která byla nafouknuta výběrem spotřební daně spojeným s předzásobením se cigaretami.

\"Tuzemská ekonomika je stále pevněji opřená o domácí zdroje růstu, o spotřebu a investice, a nikoli již tak dominantně o cizí zdroje, totiž právě o zahraniční obchod. To signalizuje poměrně příznivý vývoj,\" uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Dnešní údaje podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera nepřinesly nové informace, který by naznačovaly zhoršující se ekonomický vývoj na konci minulého roku a které by tak mohly obnovit růst obav z deflace a možného zásahu ČNB.

\"I když se můžeme radovat, že česká ekonomika růste, na sousedy nemáme. Polsko, Maďarsko i Slovensko rostou rychleji. Ačkoliv tyto země nejspíš v rychlosti nepředstihneme, mělo by se nám letos podařit růst rychleji než Německu a průměru Evropy,\" upozornila hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK