Eurostat: Ceny v eurozóně dál klesají, deflace však zpomaluje

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. března (zpravodaj ČTK) - Meziroční pokles spotřebitelských cen v eurozóně zpomaluje. V březnu dosahoval podle dnešního rychlého odhadu evropského statistického úřadu Eurostat jen 0,1 procenta, proti únorovým 0,3 procenta. V deflaci jsou země platící eurem od loňského prosince.

Mezi hlavními složkami, které měly vliv na pohyb cen, je podle Eurostatu vývoj na trhu služeb. Tam nyní ceny rostly o jedno procento, o měsíc dříve ukázaly statistiky růst o 1,2 procenta. Rostly také ceny jídla, alkoholu a tabáku a to o 0,6 procenta, v únoru to bylo o půl procenta. V poklesu ale pokračují ceny průmyslových výrobků (o 0,1 procenta) a především energií, které se po únorovém propadu o 7,9 procenta nyní sníží o 5,8 procenta, uvádí Eurostat.

V deflaci jsou země používající společnou měnu od prosince. Je to podruhé v její historii. Lednový meziroční pokles cen o 0,6 procenta byl největším propadem od července 2009, kdy ceny klesaly od června do října.

Inflace v eurozóně je ale už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou Evropská centrální banka (ECB) označuje za nebezpečnou zónu.

ECB už loni snížila úrokové sazby na rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Cílem banky je dostat opět inflaci těsně pod ona kýžená dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK