Britská ekonomika loni stoupla o 2,8 procenta, překonala odhady

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. března (ČTK) - Britská ekonomika stoupla v uplynulém roce o 2,8 procenta. Rostla tak rychleji, než ukazovaly první odhady. Oznámil to dnes britský statistický úřad ONS. Data jsou dobrou zprávou pro britského premiéra Davida Camerona, kterého v květnu čekají parlamentní volby.

Loňské tempo růstu britské ekonomiky bylo největší od roku 2006. Předběžné odhady zároveň překonal i růst v posledních třech loňských měsících. Ekonomika tehdy stoupla o 0,6 procenta, což je stejné tempo jako v předešlém kvartálu, pro který statistici opravili růst směrem dolů z původních 0,7 procenta.

Ekonomice ke konci roku pomohl hlavně zahraniční obchod, který k celkovému růstu přidal 0,9 procentního bodu. Výdaje domácností, které jsou hlavním motorem oživení britské ekonomiky, se na čtvrtletním růstu podílely 0,4 bodu, oproti třetímu kvartálu ale mírně zpomalily.

Původní odhady předpokládaly pro celý uplynulý rok růst o 2,6 procenta a pro jeho poslední čtvrtletí mezičtvrtletní růst o 0,5 procenta.

Data potvrzují, že britská ekonomika patří k nejrychleji rostoucím z vyspělých zemí, napsala agentura Reuters. Ekonomové ale upozorňují, že na začátku tohoto roku by expanze mohla zpomalit. Další data britských statistiků ukázala, že výkon v důležitém sektoru služeb v lednu klesl.

\"V letošním prvním čtvrtletí bychom mohli mít mezičtvrtletní růst o 0,4 procenta, což by mohlo být oznámeno pouhý týden před volbami,\" sdělil podle Reuters ekonom společnosti Scotiabank Alan Clarke.

Disponibilní příjem domácností v reálném vyjádření se v uplynulém roce zvýšil o 2,3 procenta. Meziročně tak rostl nejrychleji za více než čtyři roky. Zaměstnavatelé zvyšovali mzdy, zatímco spotřebitelské ceny rostly v důsledku padajících cen ropy výrazně pomaleji.

Hrubý domácí produkt na obyvatele je ale nadále o 1,2 procenta nižší než před finanční krizí, přestože britská ekonomika celkově je větší o skoro čtyři procenta, oznámili zároveň statistici. Je tomu tak hlavně kvůli nárůstu počtu obyvatel.

Parlamentní volby se v Británii konají 7. května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK