Huawei v Česku loni zvýšil zisk o 16 procent na 51,5 milionu Kč

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Největší dodavatel technologií pro české telekomunikační operátory, čínská firma Huawei, loni v Česku zvýšila zisk před zdaněním o 16 procent na 51,5 milionu korun. Tržby stouply o pětinu na 3,02 miliardy Kč. Uvedla to česká pobočka společnosti.

Více než polovinu tržeb tvořily dodávky technologií pro mobilní i pevné sítě. Firma na českém trhu zároveň prodává vlastní mobilní telefony, tablety a modemy pro připojení k internetu. Na trhu mobilních telefonů v ČR je zhruba šestá.

Huawei nyní pro všechny tři operátory zajišťuje výstavbu sítí LTE, podílela se i na modernizaci sítí GSM a budování 3G infrastruktury. Má na starosti také správu sítě O2.

Celé Huawei Technologies, která je druhým největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení, stoupl loni zisk o 33 procent na 27,9 miliardy jüanů (113,9 miliardy Kč). Tržby společnosti loni stouply o skoro 21 procent na 288,2 miliardy jüanů (téměř 1,2 bilionu Kč).

Huawei, kterou v roce 1987 založil bývalý čínský armádní důstojník Žen Čeng-fej, čelí podezření, že je úzce napojena na čínskou vládu. Firma tak v posledních letech zveřejňuje detailnější údaje o svém hospodaření a technologiích, aby tyto obavy zmírnila. V České republice působí od roku 2004 a zaměstnává 400 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK