Čepro by pod Jurečky nemělo spadat pod Babišův resort

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Státní distributor paliv Čepro by měl spadat pod jiný resort, než ministerstvo financí (MF) vedené Andrejem Babišem (ANO). Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). MF je jediným akcionářem Čepra, které je největším distributorem pohonných hmot a odběratelem biopaliv. Babišovy firmy jsou významnými dodavateli bionafty do Čepra. Babiš i Jurečka v souvislosti s návrhem daňové podpory biopaliv čelí kritice politických oponentů i některých médií.

Jurečka dnes uvedl, že záměr, aby Čepro měl na starosti jiný ministr než Babiš, nebo aby kompetenci sdílelo několik ministerstev najednou, možná navrhne koaličním partnerům na dnešní odpolední schůzce k biopalivům. Podle informací ČTK by se jí měli účastnit také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Babišův spolustraník Jaroslav Faltýnek, který je předsedou sněmovního zemědělského výboru.

Tabletový týdeník Dotyk minulý týden napsal, že společnost Preol z Babišovy skupiny Agrofert zůstala jediným tuzemským výrobcem bionafty pro Čepro.

Podíl Preolu loni představoval přes 49 procent, sdělila Dotyku mluvčí Čepra Lenka Svobodová. Spolu s milínskou Primagrou, která je rovněž součástí Agrofertu, dodaly Babišovy firmy státní ropné společnosti více než 55 procent z celkového nákupu bionafty. Zbytek odebralo Čepro od čtyř firem, které bionaftu dovážejí ze zahraničí. Jde o Unipetrol RPA, Glencore, Meroco a Fabio Produkt, napsal Dotyk.

Normu, kterou mají v tomto týdnu projednat poslanci, kritizuje například místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Tvrdí, že skupina Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) získá díky daňové podpoře biopaliv první generace pět miliard korun. Podle Babiše jsou daňově zvýhodněni nikoliv výrobci, ale spotřebitelé pohonných hmot, například přepravci.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK