Jihočeský kraj letos opraví nejvíce silnic v historii za 1,6 mld

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 31. března (ČTK) - Zhruba 1,6 miliardy korun bude letos stát modernizace krajských silnic a mostů na jihu Čech. Jde o nejvyšší investici tohoto druhu v historii kraje. Opravy potrvají od března do listopadu. Řidiči najdou informace ke každé stavbě včetně směru a trvání objížďky na krajském webu. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

\"Řidiči se budou muset obrnit trpělivostí, ale potom zase budou jezdit po kvalitnějších vozovkách,\" uvedl. Podle radního pro dopravu Antonína Kráka se opravy budou týkat zhruba desetiny všech krajských silnic. Pokud by se mohlo pokračovat tímto tempem, za deset let by mohl Jihočeský kraj zmodernizovat veškeré komunikace, které vlastní. Zásobník priorit má v takzvané Bílé knize. Vedle oprav krajských silnic druhé a třetí třídy musí řidiči navíc počítat s objížďkami na silnicích první třídy ve správě ŘSD a obecních komunikacích a mostech.

K modernizaci 141 úseků krajských silnic v délce 421 kilometrů využije kraj peníze z ROP Jihozápad ve výši kolem 1,1 miliardy korun. Na dalších 26 úseků o délce 89 kilometrů dostane zhruba 275 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

\"Nejvíce úseků silnic se bude opravovat v okrese Strakonice, a to celkem 44 o délce 105 kilometrů, nejméně v českokrumlovském okrese, a to 12 o délce 64 kilometrů,\" řekl Krák. Na Českobudějovicku to bude 18 úseků v délce 52 kilometrů, na Jindřichohradecku 29 úseků v délce 89 kilometrů, na Písecku 17 úseků v délce 52 kilometrů, na Prachaticku 25 úseků v délce 64 kilometrů a na Táborsku 22 úseků v délce 82 kilometrů.

K modernizaci 26 mostů kraj využije 217 milionů korun ze SFDI. Nejvíce mostů, po pěti, se bude opravovat na Českokrumlovsku a Prachaticku, nejméně - dva, na Jindřichohradecku.

Podrobné a aktualizované informace najdou účastníci silničního provozu na webových stránkách Jihočeského kraje, konkrétně v levém sloupci pod heslem Modernizace silnic II. a III. třídy v roce 2015. Najdou tam i zhotovitele stavby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK