Země OPEC zvýšily v březnu těžbu ropy na maximum od října

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. března (ČTK) - Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v březnu vzrostla o téměř dvě procenta a dosáhla nejvyšší úrovně od loňského října. Zasloužilo se o to silné oživení produkce v Iráku a pokračující růst těžby v Saúdské Arábii. Uvedla to dnes agentura Reuters na základě vlastních průzkumů u ropných firem, činitelů OPEC a analytiků.

Dodávky ropy všech 12 zemí OPEC vzrostly tento měsíc na 30,63 milionu barelů denně z únorové úrovně 30,07 milionu denních barelů. Produkce v rámci kartelu tak je 630.000 denních barelů nad současným celkovým těžebním limitem. Údaje podle Reuters naznačují, že klíčoví členové kartelu se drží záměru získat zvýšený podíl na světovém trhu s ropou v situaci, kdy ostatní producenti budou nuceni kvůli nízkým cenám omezovat produkci.

Kartel se loni v listopadu rozhodl ponechat těžební limit beze změn, což se vysvětluje jako snaha bojovat s rivaly o podíl na trhu. Světové ceny ropy, které klesaly již předtím, se poté propadly až na šestiletá minima a severomořská ropa Brent se od té doby pohybuje v rozmezí 45 až 60 dolarů za barel, Zhruba polovinu pod úrovní z loňského června.

Saúdská Arábie, která je největším světovým vývozcem ropy, zvýšila těžbu o čtvrt milionu barelů těsně pod hranici deseti milionů barelů denně. Podle údajů amerického vládního Úřadu pro energetické informace Saúdové těžili vůbec nejvíce v roce 2013, kdy v celoročním průměru produkovali 10,05 milionu denních barelů.

Rijád byl hnací silou listopadového rozhodnutí OPEC a navzdory rostoucím přebytkům na světovém trhu nejeví ochotu přistoupit na omezení produkce ani na nadcházejícím červnovém zasedání kartelu. Saúdská Arábie poukazuje na to, že s poklesem cen se poptávka po její ropě zvyšuje.

Irácká produkce díky zlepšenému počasí na jihu země oživila a vzrostla o 300.000 barelů na 3,5 milionu barelů denně. Vývoz z Iráku se těsně přiblížil prosincovému rekordnímu maximu 2,94 milionu barelů denně.

I přes pokračující vnitřní boje se podařilo výrazně zvýšit těžbu v Libyi. Její produkce stoupla o 200,000 na téměř půl milionu barelů, což je ale stále hluboko pod úrovní běžnou před povstáním proti vůdci Muammaru Kaddáfímu v roce 2011.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK