Ceny ropy dál klesají, trh sleduje jednání s Íránem

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes dnes dál klesají a severomořská ropa Brent směřuje k výrazné celoměsíční ztrátě. Investoři sledují poslední den jednání mezi Teheránem a šesti mocnostmi o íránském jaderném programu v obavách, že v případě dohody na trh vstoupí velké objemy íránské ropy. Trh také oslabily zprávy o dalším růstu těžby kartelu OPEC.

Cena severomořské ropy Brent kolem 15:35 SELČ klesla o 1,15 dolaru na 55,15 dolaru za barel a za celý měsíc ztrácí 12 procent. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 67 centů na 48,01 USD a za březen oslabuje o čtyři procenta.

Oba druhy ropy směřují ke třetímu čtvrtletí ztrát po sobě. Ceny ropy se od loňského června propadly asi o 60 procent a Brent sestoupil v polovině ledna až na šestileté minimum 45,19 USD. V únoru se ale ceny dočasně zotavily.

Ve švýcarském Lausanne dnes vrcholí jednání o íránském jaderném programu, v němž v noci vyprší lhůta pro rámcovou dohodu, o jejichž detailech se má jednat do 30. června. Vyjednavači zrychlili tempo jednání a pokud dospěji k dohodě, povede to ke zrušení protiíránských sankcí. Příliv dodatečné ropy na světový trh, který už nyní pociťuje přebytek suroviny, by podle analytiků mohl znamenat další pokles ceny.

\"Pokud se otevřou stavidla přílivu íránské ropy, budou ceny zřejmě znovu testovat letošní minima,\" řekl Daniel Ang ze singapurské makléřské firmy Phillip Futures.

Podle odhadů firmy Facts Global Energy by Írán mohl během šesti měsíců od zrušení sankcí zvýšit těžbu ropy o půl milionu barelů denně a během dalšího roku posílit produkci ještě o 700.000 barelů denně. Západní sankce omezily vývoz ropy z Íránu na zhruba milion barelů denně. Podle zdrojů agentury Reuters z námořní přepravy Írán navíc nyní skladuje v supertankerech nejméně 30 milionů barelů ropy.

Ceny ropy se dostaly pod další tlak po zprávě, že těžba ropy v rámci OPEC v březnu vzrostla o téměř dvě procenta a dosáhla nejvyšší úrovně od loňského října. Zasloužilo se o to silné oživení produkce v Iráku a pokračující růst těžby v Saúdské Arábii, plyne z průzkumu Reuters u ropných firem, činitelů OPEC a analytiků.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 55,15 56,30 New York - Nymex WTI květen 48,01 48,68

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK