Vítr způsobil klientům pojišťoven stovky škod za několik milionů

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Silný vítr, který v pondělí a dnes zasáhl většinu republiky, způsobil zatím klientům pojišťoven stovky škod za několik milionů korun. Jde hlavně o poškozené střechy či majetek poničený popadanými větvemi a stromy. Vyplývá to z ankety mezi největšími tuzemskými pojišťovnami, podle kterých počet i objem hlášených škod dále poroste.

Česká pojišťovna má zatím za poslední dva dny nahlášeno na 160 škod za celkem čtyři miliony korun. Většinou jde o škody způsobené vichřicí. \"Nyní naši experti odhadují, že klienti celkem nahlásí okolo tisíce škod za celkem 25 milionů korun. Škody nám klienti hlásí z celé republiky,\" řekla dnes ČTK mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Silné poryvy větru způsobily klientům Generali v posledních dvou dnech desítky škod za celkem jeden milion korun. Celkově odhadují likvidátoři Generali na deset milionů korun. \"Rozhodující je však další vývoj počasí. Silný vítr doprovázený vydatným sněžením totiž během dneška komplikuje situaci na řadě míst ČR,\" uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Mezi prvními nahlášenými případy podle něj převládají poškozené střechy. Výjimkou nejsou škody na automobilech či drobných stavbách, jako jsou například skleníky, způsobené popadanými větvemi a stromy, které nevydržely nápor silného větru.

Pojišťovně Allianz nahlašují škody na majetku a autech především klienti z Plzeňska a Olomoucka. V případě nemovitostí jde v naprosté většině o pojistné události, jejichž příčinou byla vichřice, tedy buď síla větru nebo větší množství vody. U aut eviduje hlavně kroupy a pád sněhu. \"Doposud máme 55 škod na majetku a 15 na autech, ale při pohledu z okna to je jenom začátek,\" podotkl mluvčí Allianz Václav Bálek.

Česká podnikatelská pojišťovna kvůli nepříznivému počasí eviduje z pondělí a z dnešního dne první desítky hlášení škod v odhadované výši 1,5 milionu Kč. Pád stromu poškodil například část střechy rodinného domu v Říčanech u Prahy. \"Vzhledem k tomu, že podle meteorologů budeme nepřízni počasí čelit i v dalších dnech, počty a objem škod mohou dále narůstat,\" dodala mluvčí ČPP Renata Čapková.

Meteorologové varují před silným větrem i dnes. Výstraha platí pro většinu českých krajů, vítr má slábnout až během středečního dopoledne. Na Moravě, jihu Čech a na Vysočině bude foukat méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK