Euro oslabuje, k dolaru je blízko rekordního čtvrtletního poklesu

31.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. března (ČTK) - Euro dnes na devizovém trhu oslabuje a k dolaru kleslo nejníže za deset dní. Investoři se opět zaměřili na očekávané zvýšení úrokových sazeb v USA v letošním roce. Euro rovněž tlačí dolů vývoj v Řecku, které se zatím stále nedohodlo s věřiteli na prodloužení záchranného programu. Za celé čtvrtletí euro ztrácí vůči dolaru 11 procent a je na nejlepší cestě vykázat rekordní čtvrtletní ztrátu.

V 18:10 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,0745 USD a k jenu kleslo o 0,9 procenta na 128,85 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,2 procenta na 119,91 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, však stoupl o 0,4 procenta na 98,41 bodu a od ledna posílil o devět procent. Mohl by tak vykázat nejvyšší čtvrtletní růst od třetího čtvrtletí 2008.

Evropská centrální banka tento měsíc spustila program nákupu dluhopisů, který má odvrátit deflaci a pomoci ekonomickému růstu eurozóny. Centrální banka USA (Fed) naopak svůj program nákupu dluhopisů již loni ukončila a letos se chystá zvyšovat úrokové sazby. To posiluje zájem investorů o dolar na úkor eura.

Dolar dnes také podpořily úpravy pozic investorů před koncem měsíce a nejnovější příznivá statistika, tedy údaje o spotřebitelské důvěře a cenách domů.

Investoři se tento týden zaměří hlavně na páteční údaje o vývoji nezaměstnanosti v USA. Pokud počet pracovních míst silně poroste, zvýší to mezi investory naději, že úroky v USA se zvýší spíše dříve než později. Analytici podle ankety uskutečněné agenturou Reuters čekají, že v březnu vznikne v USA 245.000 nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti zůstane na 5,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK