O energetickém zákonu rozhodne Sněmovna zřejmě až za týden

01.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Dnešní závěrečné čtení rozsáhlé vládní novely energetického zákona ve Sněmovně prodlužovaly projevy poslanců z klubu hnutí Úsvit, kteří si nakonec vzali dvouhodinovou přestávku na poradu svého klubu. Jednání Sněmovny je nyní přerušeno, o novele se tak už dnes hlasovat nebude. Její schvalování by se mohlo uskutečnit příští pátek.

\"Zatím to předběžně vypadá, že bychom se k tomu vrátili od pátku za týden.\" řekl ČTK a České televizi ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Bude kvůli tomu muset zkrátit pracovní cestu do Turecka. To, že by se o zákonu hlasovalo ještě dnes, už podle něj není technicky možné. Po přestávce má Sněmovna na programu volební body, odpoledne už zákony podle jednacího řádu schvalovat nemůže.

Například poslanec Petr Adam (Úsvit) předčítal a komentoval některé pozměňovací návrhy, kterých se sešlo několik stovek. Do debaty byli přihlášeni další poslanci z klubu Úsvitu. Poslanci z klubu Úsvitu patřili i při druhém čtení k hlasitým kritikům předlohy. Jejich projevy tehdy také prodlužovaly její projednávání.

Novela mimo jiné mění způsob platby poplatku za elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. Nově už se nemá platit v ceně elektřiny, ale podle kapacity hlavního jističe odběratelů. Změna zákona má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Vůči novele má značné výhrady Energetický regulační úřad. Ministerstvo podle něj například nespočítalo její dopady. Zákon také zřizuje Radu ERÚ, která má úřad řídit. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková se ale obává, že úřad spíše zpolitizuje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK