Soukromý sektor v USA vytvořil nejméně míst od loňského ledna

01.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. dubna (ČTK) - Soukromý sektor ve Spojených státech vytvořil v březnu zhruba 189.000 nových pracovních míst, a zaznamenal tak nejnižší přírůstek od loňského ledna, kdy pracovní trh i celou ekonomiku podkopalo nezvykle chladné počasí. Dnešní údaje agentury ADP skončily zřetelně pod odhady ekonomů. Ti podle ankety agentury Reuters očekávali vytvoření 225.000 pracovních míst.

Březen byl prvním měsícem od ledna 2014, kdy americký soukromý sektor vytvořil méně než 200.000 nových příležitostí. Údaje ADP přicházejí dva dny před klíčovou měsíční vládní zprávou o březnovém vývoji celého amerického trhu práce.

Analytici v průměru předpokládají, že americká ekonomika vytvořila v březnu 245.000 pracovních míst po vysokém únorovém přírůstku 295.000 příležitostí. Míra nezaměstnanosti by měla podle odhadů zůstat na 5,5 procenta. Zaměstnavatelé za poslední rok vytvořili téměř 3,3 milionu pracovních míst, což bylo nejrychlejší 12měsíční tempo od roku 1998.

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila růst na 2,2 procenta z pětiprocentního tempa ve třetím kvartálu. Analytici očekávají, že v prvním čtvrtletí zažije ekonomika kvůli nepříznivému počasí a silnému kurzu dolaru další zpomalení, během roku se ale počítá s opětným oživením.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK