Ceny ropy kvůli jednáním o Íránu smazaly ztráty a vzrostly

01.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne oživily z počátečních ztrát, trh reagoval na nepřesvědčivý vývoj jednání o íránském jaderném programu. Vyhlídky na delší rozhovory, než se čekalo, maří očekávání rychlé dohody, která by ukončila protiíránské sankce a znamenala by příliv íránské ropy na světový trh.

Cena severomořské ropy Brent po propadu až na 54,70 dolaru posílila v 15:30 SELČ o půl dolaru na 55,60 USD za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila proti úterku o téměř 40 centů na 47,96 USD.

Rozhovory mezi šesti mocnostmi a Íránem se protáhly za termín úterní půlnoci a vyhlídky nejsou nadějné. Podle diplomatů brání uzavření dohody shoda v důležitých otázkách. K vyjednávačům se v pondělí připojili ministři zahraničí šesti vyjednávacích zemí, což vyvolávalo dojem, že se k dohodě schyluje. V úterý ale tři z ministrů odjeli.

\"Spousta lidí očekávala, že v noci bude dohoda hotová a Írán bude zítra posílat na trh miliony barelů. Tak to ale nebude,\" řekla agentuře Reuters analytička Amrita Senová z firmy Energy Aspects. \"Teď všichni snižují svá očekávání, což se promítá do cen,\" dodala.

Írán nyní podle průzkumu Reuters těží kolem 2,8 milionu barelů denně a západní sankce omezují jeho vývoz na milion denních barelů. Írán nyní drží v supertankerech nejméně 30 milionů barelů ropy připravených k okamžitému prodeji, jakmile to bude možné.

Trh čeká na dnešní oficiální údaje o vývoji zásob ropy v USA. Organizace American Petroleum Institute v úterý večer uvedla, že komerční zásoby se minulý týden zvýšily o 5,2 milionu barelů a zaznamenayl 12. týden růstu za sebou.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 55,60 55,11 New York - Nymex WTI květen 47,96 47,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK