Růst prodeje nových automobilů v USA se v březnu zastavil

01.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 1. dubna (ČTK) - Růst prodeje nových automobilů ve Spojených státech se v březnu takřka zastavil a odbyt největších domácích automobilek klesl. Vedle očekávaného oslabení trhu po období silného růstu se na tom podepsalo počasí spolu s nižším počtem prodejních dní. Napsala to agentura AP na základě dnešních zpráv jednotlivých automobilek.

Domácí jednička General Motors zaznamenala meziroční pokles prodeje osobních a lehkých užitkových automobilů o 2,4 procenta, zatímco Ford prodal o 3,4 procenta vozů méně než před rokem. Skupině Fiat Chrysler naopak odbyt stoupl o 1,7 procenta.

Největší japonská automobilka Toyota, která je nyní trojkou na americkém trhu, posílila prodej o 4,9 procenta. Její konkurent Nissan naproti tomu oznámil snížení odbytu o 2,7 procenta a prodej Hondy se propadl o více než pět procent.

Výrazný vzestup zato hlásily jihokorejské automobilky Hyundai a Kia a němečtí výrobci luxusních vozů Mercedes, BMW, Audi i Porsche. Největší německá automobilka Volkswagen, jejíž podíl na americkém trhu v posledních letech setrvale klesá, naopak utrpěla další propad o 18 procent.

Analytici očekávali, že trh bude v březnu stagnovat nebo mírně klesne. Kromě chladného počasí k oslabení trhu přispělo i to, že letošní březen měl o jeden víkend méně než loňský. Roli hrálo i prudké oživení prodeje loni v březnu po masivním zimním propadu.

Březnové zpomalení ale podle analytiků naznačuje i budoucí vývoj, kdy se bude trh přibližovat svému přirozenému vrcholu kolem 17 milionů prodaných vozů ročně. Prodej rostl od krizového propadu v roce 2009 každý rok o zhruba milion automobilů a loni se zvýšil o šest procent na osmileté maximum 16,5 milionu vozů.

Analytik Alec Gutierrez z firmy Kelley Blue Book očekává v letošním roce zvýšení prodeje už jen o 2,5 procenta. To by byl v absolutním vyjádření přírůstek méně než půl milionu vozů.

I přes březnové oslabení nicméně analytici podle agentury Reuters odhadují, že celoročně přepočtené tempo prodeje minulý měsíc vzrostlo na 16,7 milionu vozů z únorové úrovně 16,2 milionu. V prosinci a lednu se prodej nových automobilů trhu zvyšoval dvoucifernými tempy na nová maxima od doby před finanční krizí let 2007-2009 a až v únoru trh zpomalilo chladné počasí.

K silnému vzestupu minulých měsíců přispíval levný benzin a příznivé úvěrové podmínky. To podporovalo hlavně nákupy velkých užitkových aut a vozů typu SUV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK