Ropa po prudkém růstu výrazně klesá, trh sleduje jednání s Íránem

02.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy po středečním prudkém růstu dnes obnovily výrazný pokles. Ropným trhem v posledních dnech zmítá nejistota ohledně výsledku švýcarských jednání mezi Íránem a šesti mocnostmi o íránském jaderném programu. Kdyby jednání skončila dohodou, vedlo by to k ukončení protiíránských sankcí, což by znamenalo otevření dveří přílivu íránské ropy na světový trh a další tlak na pokles cen.

Cena severomořské ropy Brent se dnes propadla až o dva a čtvrt dolaru na 54,87 dolaru za barel a v 13:45 SELČ se pohybovala kolem 55,20 USD. Ve středu Brent posílil o dva dolary v reakci na zprávy, že jednání v Lausanne se zřejmě zablokovala. Americká lehká ropa WTI zlevnila o jeden a půl dolaru na 48,60 USD.

Rozhovory mezi šesti mocnostmi a Íránem se protáhly daleko za termín úterní půlnoci a zdálo se, že naděje na rychlou dohodu zmizely. Dnes ale vyjednavači konstatovali pokrok a někteří diplomaté uvádějí, že v nejbližších hodinách jsou zhruba poloviční šance na dosažení rámcové dohody.

\"Nevíme přesně, co se v jednáních děje, ale vypadá to, že šance na určitou dohodu jsou docela velké,\" řekl agentuře Reuters Eugene Weinberg, který vede výzkum komoditních trhů v německé Commerzbank.

Írán nyní podle průzkumu Reuters těží kolem 2,8 milionu barelů denně a západní sankce omezují jeho vývoz na milion denních barelů. Írán nyní drží v supertankerech nejméně 30 milionů barelů ropy připravených k okamžitému prodeji.

Ropu ve středu podpořily i vládní údaje, podle nichž těžba ropy v USA minulý týden klesla poprvé od konce ledna. Zásoby ropy u amerických rafinerií se sice zvýšily dvanáctý týden za sebou, zároveň ale vzrostla poptávka po benzinu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 55,20 57,10 New York - Nymex WTI květen 48,59 50,09

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK