ANALÝZA: Pružnost ekonomiky signálem, že ceny ropy porostou

18.01.2005 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Světová ekonomika překvapivě pružně reagovala na rekordní ceny ropy, což jen potvrzuje signály, jež naznačují, že poptávka a ceny ropy znovu porostou, uvedli analytici.

Logická úvaha, že prudký a déletrvající růst cen ropy může přibrzdit ekonomickou aktivitu až na pokraj recese, zalarmovala po loňském prudkém zdražení ropy centrální banky a tvůrce hospodářské politiky.

Ale 34procentní růst cen černého zlata nakonec, jak se zdá, moc neztlumil hospodářský růst, natož poptávku po palivech, podotkli analytici. Takto robustní ekonomická výkonnost může být základem pro další rok výrazného růstu poptávky a drahé ropy.

"Vysoké ceny ropy jsou historicky považovány za brzdu hospodářského růstu," řekl Philip Verleger z Institutu pro mezinárodní ekonomiku. "Loňský výkon světové ekonomiky, zdá se, vyvrátil řadu studií vypracovaných na toto téma a menší propojení ekonomické aktivity a cen ropy ještě více posiluje očekávání, že ceny půjdou v budoucnu nahoru."

Analytici říkají, že očekávání robustního růstu poptávky a ekonomiky v roce 2005 podpořilo dlouhodobé ropné futures, jež v uplynulých dvou měsících klesly mnohem méně než krátkodobé kontrakty. Krátkodobé ropné futures z New Yorku klesly o více než devět dolarů neboli 17 procent z rekordní říjnové úrovně 55,67 dolaru za barel. Kontrakt s dobou plnění v prosinci roku 2009 oslabil pouze o 3,19 dolaru čili osm procent a pohybuje se těsně nad 37 dolary za barel.

Studie

Mezinárodní agentura pro energii (IEA), Mezinárodní měnový fond (MMF) a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve společné studii uvedly, že rok trvající růst cen ropy o 10 dolarů z 25 dolarů za barel umaže členským zemím OECD 0,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Výkonný ředitel MMF Rodrigo Rato, prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet a prezident Federálního rezervního systému Alan Greenspan poukázali na ropu jako riziko ohrožující rychlé oživování světové ekonomiky. MMF ale ve svém posledním ekonomickém výhledu odhadl, že celosvětový HDP loni stoupl o pět procent, což by byla největší expanze za tři desetiletí. A výhled Světové banky hovoří o čtyřech procentech, tedy rovněž silném čísle.

Není zřejmé, jak moc by se růst zrychlil, kdyby ceny ropy nestouply, ale analytici vidí dostatečnou podporu pro ceny i při letošní expanzi, kterou Světová banka vidí na 3,2 procenta a MMF na 4,3 procenta.

Profesor ekonomie z University of California James Hamilton, často citovaný odborník v otázce ropných šoků, uvedl, že současný růst cen ropy se od těch předchozích významně liší. "Nárůsty cen, které jsme viděli v roce 2004, byly taženy v prvé řadě poptávkou a to odráží sílu světové ekonomiky," řekl.

Toto endogenní zvýšení cen kontrastuje se dvěma prudkými zdraženími, jež v roce 1973 vyvolalo arabské ropné embargo a o šest let později revoluce v Íránu. Obě byla spojena s exogenním omezením dodávek, načež následovaly recese. Ekonomové uvedli, že i když celosvětová poptávka po ropě od 70.let minulého století stabilně roste, individuální závislost na ropě se snížila, což platí hlavně o západních zemích.

A slabý dolar také zmírnil tlak na hospodářské regiony jako Japonsko a eurozóna. Hamilton rovněž poznamenal, že uplynulá zdražení ropy, jež následovala po výrazných poklesech, napáchala mnohem menší ekonomické škody než izolované růsty a že na začátku roku 2003 ceny hodně spadly předtím, než nastartovaly růstový trend. "Nemyslím si, že tento cenový růst bude mít v roce 2005 na světovou ekonomiku velký vliv," řekl Hamilton. "Nárůsty cen byly o něco strmější, než bych si byl přál, ale je dost času, takže ekonomika se určitě dražší ropě přizpůsobí."

Autor: Toby Reynolds
Přeložil: Filip Tošenovský
Datum: 14.01.2005

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU