Kvůli sporům nemusí platit kolektivní smlouva Pražských služeb

07.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Kvůli sporům odborářů nemusí od začátku dubna platit kolektivní smlouva zaměstnanců v Pražských službách (PSAS). Podepsala ji jen jedna odborová organizace, druhá tvrdí, že s ní nikdo nejednal, ale smlouvu chce podepsat také. ČTK to řekli zástupci obou závodních organizací. Pražské služby mají kolem 1500 zaměstnanců, v odborech jich je asi třetina. Firma tvrdí, že benefity zaměstnancům garantuje, i kdyby smlouva byla zpochybněná.

Obě odborové organizace jsou ve sporu o to, kdo za současnou nejistou situaci může. Podle Miloslava Jukla z původní odborové organizace, která má asi 450 členů, nové odbory vůbec o kolektivní smlouvě nejednaly a jejich zástupci kolektivní smlouvu nepodepsali.

\"Kolektivní smlouva je dojednaná k plné spokojenosti, protože zajišťuje všechny předchozí benefity i navýšení mezd,\" uvedl na dotaz ČTK Jukl. Podle Jukla je ale stále kolektivní smlouva ze strany druhých odborů napadnutelná u soudu. Zaměstnanci z Juklova popudu dokonce podepisovali petici, ve které nesouhlasili s tím, aby je druhé odbory zastupovaly.

Druhá odborová organizace vznikla údajně loni v říjnu, ve veřejném věstníku je zapsaná od letošního 27. ledna. Podle jejích informací zastupuje několik desítek zaměstnanců PSAS. \"Chtěli jsme se připojit ke stávající kolektivní smlouvě, ale nebylo nám to umožněno,\" řekl ČTK statutární zástupce odborů Ano Praze, odbory pro hájení zaměstnanců Pražské služby a.s., Michael Pech. Jeho organizace odmítla přistoupit na dohodu o vzájemné spolupráci s původními odbory, byla podle ní nevyvážená a upřednostňovala druhou organizaci.

Podle vyjádření firmy ale firma dvakrát v zákonné sedmidenní lhůtě nepodala k zaslané kolektivní smlouvě připomínky, ani ji nepodepsala. Podle mluvčího Radima Many mají proto Pražské služby za to, že došlo k jejímu uzavření. \"Statutární orgán odborů ANO pan Pech doposud bohužel pod sjednanou kolektivní smlouvu svůj podpis nepřipojil,\" uvedl pro ČTK mluvčí.

Podle informací ČTK vznikly druhé odbory v Pražských službách kvůli propouštění v souvislosti s nepodařeným převodem části majetku pod Technickou správu komunikací (TSK). Důvodem propouštění je to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) převod pozastavil. Odejít by mělo asi 80 lidí, většinou nově přijatých právě kvůli chystanému převodu.

Praha jako většinový vlastník Pražských služeb přistoupila k vyčlenění části firmy poté, co se jí nepodařila měsíce připravovaná akvizice. Zhruba pětinový podíl PSAS nakonec získala společnost EP Industries Daniela Křetínského, který je mimo jiné vlastníkem AVE. Náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice) nedávno deklaroval, že se Praha bude snažit získat podíl zpět, uvažuje i o spojení Pražských služeb s jinou firmou, kterou město vlastní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK