Co týden dal? Pojišťováci asi budou muset skládat odborné zkoušky

10.04.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prodejci pojistek asi budou muset skládat odborné zkoušky a zlepšit informovanost klientů o nabízených produktech. Počítá s tím vládní novela o pojišťovacích zprostředkovatelích. Nezaměstnanost v březnu klesla, inflace vzrostla. Více v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

Řecko prodalo šestiměsíční pokladniční poukázky v hodnotě 1,14 miliardy eur (31,2 miliardy Kč) a penězi z této emise pokryje splátku jiných krátkodobých dluhopisů. Zahraniční investory, kteří už se odmítají podílet na refinancování řeckého krátkodobého dluhu, plně nahradily domácí banky, které musely zaplnit mezeru v částce 350 milionů eur. Oznámilo to řecké ministerstvo financí.
Více informací

Výše rozvojové pomoci od členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) byla loni opět rekordní, i když se pouze nepatrně zvýšila ve srovnání s předchozím rokem. Příliv peněz do nejchudších zemí světa se však opět snížil, vyplývá z dnešní zprávy OECD.
Více informací

Řecko uhradilo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splatnou částku dluhu ve výši zhruba 450 milionů eur (12,3 miliardy Kč). Zadlužená země bojující s nedostatkem hotovosti provedla úhradu k dnešnímu termínu. Podle pozorovatelů však není jisté, jak bude dluhy splácet od příštího měsíce. Dohoda s mezinárodními věřiteli o výplatě dalších peněz zatím není, podle médií však Atény od eurozóny dostaly šest dnů na úpravu požadovaných reforem. Řecký premiér Alexis Tsipras mezitím pokračoval v ostře sledované návštěvě Moskvy. Rusko ale podle prezidenta Vladimira Putina o finanční pomoc nepožádal.
Více informací

Zakázky německých průmyslových podniků v únoru nečekaně znovu klesly. Pokles zaznamenaly zejména zakázky na investiční zboží z eurozóny, objednávky na spotřební zboží ze zemí eura naopak výrazně vzrostly. Plyne to z údajů německého ministerstva hospodářství.
Více informací

Maloobchodní tržby v eurozóně v únoru meziročně stouply o tři procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil statistický úřad Eurostat. Ve srovnání s předešlým měsícem se tržby obchodníků v 19 státech měnové unie snížily o 0,2 procenta.
Více informací

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors dnes začal přijímat objednávky na novou základní verzi svého vozu Model S. Ta je sice o 5000 dolarů (zhruba 127.000 Kč) dražší než dosavadní verze, nabízí však vyšší výkon motoru, delší dojezdovou vzdálenost a pohon na všechna čtyři kola, píše agentura Reuters.
Více informací

Prodej nových osobních automobilů v západní Evropě se v březnu meziročně zvýšil o 10,7 procenta na 1,56 milionu vozů. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů, které zveřejnila výzkumná společnost LMC Automotive. Tempo růstu prodeje tak zrychlilo z únorových 7,6 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila loni internetovým obchodům pokuty ve výši 4,8 milionu korun. Nedostatky inspektoři zjistili u 79 procent z 867 kontrolovaných e-shopů. Nejčastější problémem jsou klamavé obchodní praktiky.
Více informací

Elektronická evidence tržeb, kterou připravuje ministerstvo financí, by se měla týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa. Zároveň z návrhu ministerstvo odstranilo povinnost zákazníka převzít účtenku a změnilo systém sankcí. Nově do návrhu MF zařadilo účtenkovou loterii. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí. To u návrhu zákona o evidenci tržeb vypořádalo v těchto dnech připomínky dalších rezortů a organizací.
Více informací

Sněmovna dala šanci vládnímu návrhu finanční ústavy proti nadměrnému zadlužování veřejných rozpočtů a příslušnému prováděcímu zákonu. Normy, které počítají mimo jiné s určitými kroky při zadlužení státu ve výši 55 procent hrubého domácího produktu, míří k posouzení do výborů. Opozice se k předlohám staví kriticky a klade různé podmínky. Ke schválení ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti bude kabinet potřebovat hlasy nejméně tří pětin všech poslanců a následně přítomných senátorů, tedy i části opozice.
Více informací

Prodejci pojistek asi budou muset skládat odborné zkoušky a zlepšit informovanost klientů o nabízených produktech. Počítá s tím vládní novela o pojišťovacích zprostředkovatelích, kterou v prvním kole podpořila Sněmovna. Před dalším schvalováním novelu projedná rozpočtový výbor dolní komory.
Více informací

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Miloš Zeman se při schůzce na Pražském hradě shodli na potřebě zintenzivnit debatu o přijetí eura a vhodnosti stanovení termínu vstupu Česka do eurozóny. Po jednání to novinářům řekl Sobotka. Opětovně se přitom vyslovil pro rok 2020 jako nejbližší možný termín. Na stanovení takového termínu ale podle premiéra v koalici neexistuje shoda.
Více informací

Nezaměstnanost v březnu klesla na 7,2 procenta z únorových 7,5 procenta. Bez práce bylo 525.315 lidí, téměř o 23.000 méně než v únoru. Snižování nezaměstnanosti pomáhá začátek sezónních prací, klesat by měla i v dalších měsících. Počet volných pracovních míst vzrostl zhruba o sedm tisíc na 76.050.
Více informací

Spotřebitelské ceny v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 0,2 procenta, v předchozích třech měsících byla inflace o desetinu bodu nižší. Tempo růstu ovlivnilo hlavně zdražení alkoholu a tabáku. Proti únoru se ceny zvýšily o 0,1 procenta kvůli vyšším cenám pohonných hmot.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU