General Electric prodává divizi realit za 26,5 miliardy USD

10.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. dubna (ČTK) - Největší americký konglomerát General Electric (GE) prodá své aktivity na trhu komerčních nemovitostí investiční společnosti Blackstone Group a bance Wells Fargo za 26,5 miliardy dolarů (685 miliard Kč). Společnost dnes oznámila, že odprodej téměř celé její realitní divize GE Capital Real Estate jí umožní soustředit se na zlepšení základních aktivit v průmyslovém sektoru.

Dohoda je největší transakcí na americkém realitním trhu od roku 2007. Tehdy Blackstone koupila správce nemovitostí Equity Office Properties Trust za 39 miliard dolarů.

GE odchází z podnikání v realitách, aby se zaměřila na zvyšování ziskovosti své produkce leteckých motorů, energetických zařízení nebo technologií pro těžbu ropy. Šéf GE Jeff Immelt uvedl, že zisky společnosti z úvěrových aktivit by měly v příštím roce dosáhnout 75 procent celkového zisku z 55 procent v roce 2013. GE se už zbavuje některých finančních aktivit dceřiné společnosti GE Capital, prodává výrobu elektrospotřebičů švédskému Electroluxu a dohodla se na koupi energetické divize francouzského Alstomu.

Příjmy realitní divize GE klesly loni o 24 procent. Reality se ke konci roku podílely asi sedmi procenty na úhrnné hodnotě aktiv GE, která dosahoval takřka 500 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK