Výsuvné tribuny v O2 areně poškodilo hromadné skákání fanoušků

29.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Vlastník libeňské O2 areny, společnost Bestsport Arena, před letošním hokejovým šampionátem do rekonstrukce investoval více než dvojnásobek ročního provozního zisku, tedy přes 150 milionů korun. Největší část šla na opravy výsuvných tribun, které v minulých letech poškodilo hromadné skákání fanoušků, řekl ČTK mluvčí společnosti Oldřich Babický. Stavební práce trvaly dva roky.

\"Kromě běžných menších provozních investic, směřovaly největší částky především do rekonstrukce výsuvných tribun. Projektanti nepočítali s tím, že fanoušci na nich budou poskakovat se známým pokřikem ´Kdo neskáče, není Čech´. V minulých letech proto tribuny dostaly zabrat,\" uvedl Babický.

Po jedenácti letech provozu podle něj už nevyhovovalo ani osvětlení a ozvučení haly, proto ho majitel haly nechal vyměnit. Zrenovovala se také centrální kuchyně. \"Došlo i k výměně čtecích hlav turniketů, dále k repasi výtahů či výměně rentgenových rámů. Další výraznou investicí za téměř 30 milionů korun je přestavba skyboxového patra v O2 areně, které získalo nový exkluzivní VIP prostor - Premier Club. Nově otevřený společenský prostor o rozloze téměř 1500 metrů čtverečních je až pro 400 lidí,\" vyjmenoval další úpravy libeňské haly Babický.

Právě sázka na nejbohatší klienty se podle Babického vyplatila, obsazenost VIP prostor je prý před hokejovým mistrovstvím světa nejvyšší v historii. \"Skyboxy i klubové patro jsou prakticky vyprodané,\" podotkl Babický.

Společnost Bestsport Arena vznikla reorganizací bývalého vlastníka a provozovatele libeňské O2 areny, firmy Bestsport akciová společnost. Nový majitel a provozovatel haly tak není zatížen původními závazky. Firma, kterou původně stejně jako Sazku vlastnily sportovní svazy, byla v insolvenci od března 2011.

Majoritním vlastníkem společnosti Bestsport Arena je nyní skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Získala ji na konci roku 2013 v rámci rozdělení majetku se skupinou KKCG po zkrachovalé loterijní firmě Sazka.

Společnosti Bestsport Arena, jejímž hlavním majetkem je libeňská multifunkční O2 arena, předloni klesl provozní zisk na 70 milionů korun ze 100 milionů korun v roce 2012, tržby zůstaly stejné na zhruba 400 milionech korun. Loňské výsledky hospodaření ještě společnost nezveřejnila.

Stavba haly trvající od října 2002 do března 2004 stála sedm miliard korun, prodražilo ji nevýhodné úvěrové financování. Kvůli závazkům spojeným se stavbou arény zkrachovala také společnost Sazka, která ručila za úvěry a dluhopisy. Znalecký posudek vypracovaný společností Ernst & Young před pár lety odhadl cenu víceúčelové haly na 1,57 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK