Rada ČRo neschválila prodej zámku podnikateli, bude nová soutěž

29.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. dubna (ČTK) - Rada Českého rozhlasu dnes na zasedání v Brně neschválila prodej zámku v Přerově nad Labem pražskému podnikateli Janu Hnilicovi. Všech devět radních se zdrželo hlasování, výběrové řízení se bude opakovat. Radní nechtěli, aby při rozhodování hrála roli pouze cena, mají zájem také na tom, aby zámek sloužil kultuře, zprostředkoval novinářům postoj radních jejich mluvčí Jiří Vejvoda. Zatímco nabídková cena byla 21,8 milionu korun, Hnilica nabídl 33 milionů.

\"Z 11 nabídek prošly sítem tři, zatímco dvě nabídky se lišily o desetitisíce korun, vítězná byla o 11 milionů výše,\" uvedl Vejvoda. Ač se podle něj radní předem nedomluvili, jejich postoj byl zcela jednotný. \"Pro mě je to jasný signál a k novému výběrovému řízení se budeme muset postavit jinak. Asi je uděláme dvousložkově, kdy vedle ceny bude hrát roli i záměr zájemců,\" řekl novinářům ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Radní se podle Vejvody rozhodli nezvažovat cenu jako jediný faktor, po konzultacích Středočeského kraje i Přerova se rozhodli dát možnost novému výběrovému řízení. \"Aby bylo jisté, že zámek poslouží kulturnímu využití,\" dodal mluvčí.

Podle serveru www.detail.cz a Hnilicovy adresy, kterou radní sdělili, jde zřejmě o 66letého podnikatele, který se zabývá zemědělstvím. Působil či působí ve firmách Čerozfrucht, Blanická bramborářská či RBQ Sady.

O zámek měl zájem Středočeský kraj, který za něj nabídl 22 milionů, krajská opozice však s nákupem nesouhlasí.

Přerovský zámek ze 14. století, který je zapsán do seznamu kulturních památek, obývalo několik šlechtických rodů. Patří k němu objekt kastelána, klenutý cihlový sklep, garáž, zahradní domek a altán. Prodej nemovitosti v minulosti brzdil spor církve s rozhlasem, soud ale nakonec potvrdil, že nemovitost patří Českému rozhlasu. Rozhlas ji nevyužívá a musí hradit náklady na údržbu. Na zámku je navíc potřeba opravit rozvody elektřiny, vody a kanalizace. Středočeský kraj chtěl zámek zrekonstruovat, umístit do něj expozice a propojit se sousedním skanzenem.

Zámek vznikl na místě gotické vodní tvrze a sloužil jako správní sídlo břevnovského kláštera. V 60. letech 16. století byl přestavěn do renesanční podoby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK