Nemovitosti budou zdražovat letos i příští rok, odhaduje asociace

30.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Ceny nemovitostí letos meziročně vzrostou o tři až čtyři procenta, příští rok zdražování zrychlí na čtyři až pět procent. Vyplývá to z publikace o stavu českého nemovitostního trhu Trend Report 2015 zpracované Asociací pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN). Ceny jsou výrazně ovlivňovány regionálními rozdíly, dodala asociace.

\"Pokud bude pokračovat ekonomické oživení, ceny nemovitostí si podle odborníků po zbytek letošního roku budou udržovat meziroční růst kolem tří až čtyř procent. V roce 2016 pak dále mírně porostou na čtyři až pět procent meziročně,\" uvedla prezidentka ARTN Zdenka Klapalová.

Zájem o rezidenční nemovitosti by kromě očekávaného růstu ekonomiky měl růst díky nízkým úrokovým sazbám u hypoték. \"Historicky nízké úrokové sazby společně s aktuálně nízkými splátkami hypotečních úvěrů mohou přilákat ke koupi nemovitosti i ty domácnosti, které by o úvěru za jiných okolností neuvažovaly,\" podotkl expert České národní banky na nemovitostní trh Michal Hlaváček.

Ceny bytů rostou po poměrně dlouhém poklesu v letech 2009 až 2012. Dílčí změna přišla už v roce 2013, oživení ekonomické aktivity se do cen plně promítlo loni. \"Většina indexů cen bytů rostla, ale jejich růst byl v loňském roce poměrně výrazně diferencovaný jak s ohledem na typ cen, tak s ohledem na regionální vývoj,\" píší autoři Trend Reportu 2015. Upozorňují, že vývoj cen je tak nutné interpretovat opatrně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK