HB Index: Ceny bytů, domů a pozemků i letos rostou, nejvíc u bytů

12.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků i v letošním roce pokračují v rostoucím trendu. Nejvíce v 1. čtvrtletí 2015 zdražily byty mimo Prahu. Pozemky naopak pokračovaly v dlouhodobém mírném zdražování, zejména v okolí velkých měst. Ceny rodinných domů stouply jen mírně, přičemž trvá zájem o starší domy, uvedla dnes Hypoteční banka.

Z jejího ukazatele HB Index, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že byty za první tři měsíce letošního roku zdražily o jeden procentní bod na hodnotu HB Indexu 98,4. Základní hodnotu indexu 100,0 přitom představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2008.

\"Letos očekáváme, že se cenová úroveň u bytů dostane nad výchozí úroveň z ledna 2010. Na rozdíl od loňského roku byly v prvním čtvrtletí hlavními tahouny cenového růstu mimopražské lokality. Nejvyšší nárůst cen byl v Jihomoravském a Zlínském kraji,\" poznamenal ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček. Ceny starších panelových bytů podle něj v uplynulém čtvrtletí rostly více než u cihlových.

Rodinné domy během prvních třech měsíců roku zdražovaly jen mírně, jejich HB Index vzrostl o půl procentního bodu na hodnotu 106,3. \"I nadále setrvává zájem o rodinné domy ve zhoršeném stavu, které oslovují zákazníky nižší pořizovací cenou i možností postupných úprav podle vlastních představ. Stejně tak přetrvává zájem o výstavbu nízkoenergetických domů podporovaných z programu Zelená úsporám,\" uvedl Němeček.

Pozemky pokračovaly v dlouhodobém mírném zdražování, když HB Index u nich vzrostl meziročně o 0,9 procentního bodu na 120,3. Největší zájem byl o pozemky v okolí velkých měst. Lidé však vyhledávali i levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, které vlastníci pozemků nahrazují například domácími čističkami či tepelnými čerpadly.

\"Výše naznačený trend byl podpořen nízkými úrokovými sazbami i pozitivní náladou na českém realitním trhu, kterou zdokumentoval i Český úřad zeměměřičský a katastrální, který uvedl, že v loňském roce došlo ke 14procentnímu nárůstu vkladů vlastnického práva,\" doplnil Němeček.

Ukazatel HB Index sleduje tři typy nemovitostí, tedy byty, rodinné domy a pozemky v ČR.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK