Jak přihlásit evropský patent

01.02.2005 | , Finance.cz
EU


Připravili jsme pro vás návod, jak můžete požádat o evropský patent a jak lze v zahraničí přihlásit ochrannou známku. Prozradíme vám také nejnovější změny z oblasti autorských práv.

EVROPSKÉ PATENTY

Vynalezli jste nějakou převratnou věc a chtěli byste si ji přihlásit v některé ze zemí Evropské unie? Poradíme vám, jak to lze jednoduše provést.

Způsoby přihlášení vynálezu

  1. Přihlášení vynálezu pomocí patentového zástupce
    V případě využití placených služeb patentového zástupce omezíte riziko případných chyb na minimum. Zástupce naleznete například v seznamu patentových zástupců  u Komory patentových zástupců (http://www.patent-agents.cz/).
  2. Podání přihlášky v členském státě Evropské patentové organizace (EPO)
    Česká republika je od 1.7.2002 smluvním státem a signatářem Evropské patentové úmluvy. Jako žadatel o evropský patent si můžete přihlášku podat sám v sídle EPO v Mnichově (Německo), v pobočce EPO v Haagu (Holandsko) nebo v kanceláři EPO v Berlíně (Německo). Musíte ji však vyplnit v jednom ze tří schválených jazyků (němčina, angličtina, francouzština).
  3. Podání přihlášky na Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) v Praze
    Žádost musí být opět vyplněna v úředním jazyce (němčina, angličtina, francouzština). Přihláška může být vyplněna v češtině, avšak s podmínkou, že žadatel musí do tří měsíců zajistit její překlad.
  4. Podání tzv. mezinárodní přihlášky
    Další možností je podání mezinárodní přihlášky, která vychází ze Smlouvy o patentové spolupráci. Tato přihláška musí být vyplněna v angličtině, francouzštině nebo v němčině a podána u Mezinárodního úřadu Světové organizace duševního vlastnictví WIPO v Ženevě (Švýcarsko). Je také možné podat přihlášku na pražském ÚPV.

Místo podání přihlášky

  • sídlo EPO v Mnichově (Německo)
  • pobočka EPO v Haagu (Holandsko)
  • kancelář EPO v Berlíně (Německo)
  • Úřad průmyslového vlastnictví v Praze (Česká republika)
  • Mezinárodní úřad Světové organizace duševního vlastnictví WIPO v Ženevě (Švýcarsko)

Přihlášku můžete podat do libovolného počtu zemí EPO. Výše poplatků však závisí právě na počtu zemí, ve kterých jste si přihlášku podali. A tato částka není zanedbatelná. Pokud máte sídlo vaší firmy a občanství v České republice, můžete uplatnit slevu 75 %.


ZAHRANIČNÍ OCHRANNÉ ZNÁMKY

Možnosti přihlášení ochranné známky

  1. Podání přihlášky přímo v daném státě
    Ochrannou známku přihlásíte přímo v daném státě, ve kterém ji chcete chránit. Můžete ji podat sám nebo prostřednictvím služeb vámi určeného zástupce.
  2. Požádat Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) o tzv. mezinárodní ochrannou známku
    O mezinárodní ochrannou známku můžete ÚPV požádat až vám bude udělena ochranná známka pro území České republiky. Postup se zde řídí ustanoveními dvou mezinárodních smluv, a to Madridské dohody o mezinárodním zápisu ochranných známek a Protokolu k této dohodě. Česká republika podepsala obě tyto smlouvy, takže je možné vyplněný formulář podávat v Ženevě (Švýcarsko) u Mezinárodního úřadu Světové organizace duševního vlastnictví WIPO prostřednictvím Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV).

Přihlášky ochranné známky se podávají ve dvou úředních jazycích (angličtina a francouzština). Po vstupu ČR do EU již není nutné žádat o ochrannou známku pouze za pomoci oprávněného zástupce a formuláře jsou dostupné i v českém jazyce. Jedinou nevýhodou je nutnost  zvolit ještě jeden úřední jazyk (angličtinu nebo francouzštinu).


AUTORSKÁ PRÁVA

Česká republika podepsala mezinárodní smlouvy, které mají podstatně větší působnost než pouze území EU. Pro oblast týkající se autorských práv se používá Mezinárodní úmluva o ochraně výkonných umělců, výrobců zvukových záznamů a vysílacích organizací.
Změny související s jednotným evropským trhem vedly k přijetí několika Směrnic pro tyto oblasti:

  • právní ochrana počítačových programů
  • pronájem a půjčování
  • satelitní vysílání a kabelový přenos
  • harmonizace doby ochrany
  • právní ochrana databází
  • harmonizace některých aspektů práva autorského a práv s ním souvisejících v informační společnosti
  • právo na odměnu za opětovný prodej originálu výtvarného díla

 

Zdroj: Ministerstvo zahraničí ČR, European-patent-office.org, Wipo.int, Patent-agents.cz, Oami.eu.int, EuroFirma

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát