Od poloviny června začne uzávěra Žďákovského mostu

26.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Orlík nad Vltavou (Písecko) 26. května (ČTK) - Do poloviny června stavbaři zcela uzavřou Žďákovský most přes Vltavu na Písecku. Dlouho odkládaná rekonstrukce mostního tělesa potrvá dva a čtvrt roku a Státní fond dopravní infrastruktury bude stát 159 milionů korun bez DPH. Most je od 1. dubna 2010 uzavřen pro těžkou nákladní dopravu, do poloviny letošního prosince budou muset jet po objízdné trase i řidiči osobních aut.

\"V tuto chvíli víme, že se to bude uzavírat během první poloviny června. Až po přípravných pracích, odlesnění a pomocných prací vedle mostu,\" řekl dnes ČTK Jakub Vodňanský, stavbyvedoucí firmy COLAS, která vyhrála výběrové řízení.

Letos bude most kompletně zbaven svršku, budou odbourané vrchní části opěr, kde se postaví nové, a 90 procent prácí na ocelové konstrukci bude realizováno příští rok. \"Tento rok budou prováděny jenom práce nutné ke zprovoznění mostu pro veškerou dopravu,\" vysvětlil. Nová silnice přes most by měla být otevřená v polovině prosince.

Stavební práce tedy budou zahájeny za úplné uzavírky na mostním svršku, následovat budou sanace betonových, železobetonových a ocelových konstrukcí, při nichž budou prováděny částečné uzavírky na nezbytně nutnou dobu. V další fázi, již za plného provozu, se práce budou dokončovat a bude provedena nová protikorozní ochrana mostu. Mimo jiné ho čeká i výměna izolací a odvodnění či repase ložisek. Spodní stavba mostu bude kompletně sanována, včetně celé řady injektáží dutin a trhlin.

Zakázka na rekonstrukci mostu byla zveřejněna v prosinci 2011 s předpokládanou cenou téměř 322 milionů korun bez DPH. Do soutěže se přihlásilo 11 uchazečů. Výběrová komise jmenovaná vládou v říjnu 2012 rozhodla o vyřazení jednoho sdružení, které nesplnilo požadavky výběrového řízení. Vyloučené sdružení se odvolalo k antimonopolnímu úřadu. Ten neshledal závadu ve výběrovém řízení a o celé věci musel rozhodnout soud. Krajský soud v Brně předběžným opatřením v červenci 2013 zakázal ŘSD uzavřít smlouvu s vybraným zhotovitelem a v říjnu 2014 mu to povolil. Původně předpokládané náklady rekonstrukce byly 322 milionů korun, COLAS CZ, a.s. most nakonec opraví za 159 milionů.

Žďákovský most leží na silnici I/19, která spojuje Plzeň, Tábor, Pelhřimov a Humpolec. Jedna z nejelegantnější dopravních staveb v Česku byla do provozu uvedena před 47 lety. Ocelový oblouk mostu má rozpětí 330 metrů, což je i ve světovém měřítku unikátní údaj. Stavba se zapsala i do dějin tuzemské kriminalistiky. Pachatelé takzvaných orlických vražd z první poloviny 90. let právě z něj shazovali těla svých obětí zavařená v sudech.

Jaroslava Mikešová jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK