Investice do komerčních nemovitostí letos vzrostly na 21 mld. Kč

28.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Investoři letos v prvním čtvrtletí nakoupili v ČR komerční nemovitosti za 760 milionů eur (20,87 miliardy korun), což je třiapůlkrát více než loni. Jde o nejvyšší číslo od nedávné ekonomické krize, uvedla dnes realitní poradenská společnost Colliers International. Letošní první čtvrtletí tak překonalo i loňské celé pololetí, kdy se během prvních šesti měsíců roku uzavřely transakce za 680 milionů eur (18,67 miliardy korun).

Největší roli sehrál maloobchodní sektor, který si ukrojil 91procentní podíl na investičních transakcích. Největší vliv na to měl prodej obchodního a kancelářského centra Palladium, které koupila Union Investments za 570 milionů eur (15,65 miliardy korun). \"Prodej Palladia byla největší transakce jedné nemovitosti, která kdy byla v České republice uzavřena,\" připomíná Colliers.

K vysokým celkovým číslům přispěly také další dvě transakce, tedy koupě maloobchodního portfolia Atrium European Real Estate společností Peakside za 69,5 milionu eur (1,9 miliardy korun) a koupě obchodního centra Campus Square v Brně fondy spravovanými společností CBRE Global Investors za 50 milionů eur (1,37 miliardy korun).

Průměrná hodnota transakce v prvním čtvrtletí činila 108,6 milionu eur (2,98 miliardy korun). Bez zahrnutí hodnoty prodeje Palladia by průměrná hodnota transakce klesla na 31,7 milionů eur (870 milionů korun). \"Toto číslo je v souladu s dlouhodobými trendy, i když pod průměrem jedné transakce v hodnotě 48 milionů eur (1,3 miliardy korun) v roce 2014,\" uvádí Colliers.

Podle společnosti bude zájem investorů o maloobchodní sektor pokračovat i nadále. \"Očekáváme však také pokračující poptávku v logistickém sektoru i to, že kanceláře zůstanou v hledáčku mnoha investorů. Také předpokládáme, že poptávce budou stejně jako v minulosti dominovat velké mezinárodní skupiny zejména z Německa a Rakouska. Aktivní budou také skupiny ze západní Evropy, Spojených států a z Asie,\" uvedl ředitel investičního oddělení, Colliers International v České republice Chris Sheils.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK