Výhled pro trh s cukrem

02.07.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Cukr je jednou z nejstarších obchodovaných komodit na světě. V současné době je tato surovina také jednou z nejvíce regulovaných komodit.

Před lety se obchod s cukrem prováděl především mezi vládami a prostřednictvím dlouhodobých kontraktů. V posledních desetiletích se obchod s cukrem liberalizoval, i když platí, že téměř v každé zemi je cukr předmětem kvót, dotací a dovozních cel. Tato skutečnost měla velký dopad na ceny cukru.

Brazílie je největším producentem cukru na světě. Tato latinskoamerická země produkuje kolem 36 milionů metrických tun za rok. Brazílie představuje 25% celosvětové produkce a zhruba 50% světového exportu. V důsledku toho je Brazílie nejdůležitějším fyzickým trhem s touto komoditou. Indie, druhý největší producent cukru na světě, dodává ročně kolem 27 milionů metrických tun a EU vyprodukuje přibližně 16 milionů metrických tun. Cukr v Brazílii a Indii se vyrábí z cukrové třtiny, zatímco evropský cukr se vyrábí z cukrové řepy.

Brazílie je předním výrobcem biopaliv. Brazílie s USA společně vyprodukují 90% veškerého globálního etanolu.

Největší dovozci cukru jsou Čína, Indonésie, USA a Evropa. V mezinárodním obchodě je cena cukru většinou uváděna v USD.

Americké ministerstvo zemědělství (USDA) odhaduje, že v sezóně 2015/16 bude globální spotřeba rekordně vysoká 173,4 milionu metrických tun, přičemž podle predikce bude produkce klesat třetím rokem v řadě.

Graf: Světová spotřeba cukru v milionech metrických tun (zdroj: USDA)

20150702_coll_1

Světová produkce by se měla podle odhadu USDA snížit na 173,405 milionu metrických tun z předchozích 174,308 milionu metrických tun. Produkci omezily zejména Evropská unie, Indie a Ukrajina.

Graf: Světová produkce cukru v milionech metrických tun (zdroj: USDA)

20150702_coll_2

Americké ministerstvo zemědělství odhaduje, že se sníží konečné zásoby cukru o 3,8 milionu metrických tun na 40,5 milionu metrických tun.

Graf: Světové konečné zásoby cukru v milionech metrických tun (zdroj: USDA)

20150702_coll_3

Brazílie by měla podle USDA vyprodukovat 36 milionů metrických tun cukru, což je více než v předchozí sezóně 2014/15, kdy produkce dosahovala 35,85 milionu metrických tun. Brazílie navyšuje svoji produkci kvůli výrobě etanolu. USDA očekává, že se bude zvyšovat spotřeba cukru a to díky růstu populace.

Graf: Produkce cukru v Brazílii v milionech metrických tun (zdroj: USDA)

20150702_coll_4

Cukr je možné obchodovat pomocí futures na burze Intercontinental Exchange anebo pomocí ETF: Dow Jones-UBS Sugar Subindex Total Return (SGG).

Autor: Eva Mahdalová, analytik, Colosseum

Autor článku

Eva Mahdalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE