Vydělávejte o prázdninách v zahraničí!

10.02.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Nemáte zatím naplánované letní prázdniny? Jste studenty VŠ či VOŠ? Odjeďte do zahraničí za prací! Poznáte nejenom mnoho zajímavých lidí a míst, ale ještě si přivezete finance, které vám mohou zajistit další rok studia.

Téma týdne: Co studenti potřebují vědět

Prázdniny se neudržitelně blíží a s tím i možnost odjet do zahraničí na brigádu.
Mnoho agentur nám nabízí spoustu zajímavých příležitostí právě k získání práce, a tak i poznání nových zemí, kultury místních obyvatel, získání výdělku a v neposlední řadě i rozšíření jazykových znalostí. Počáteční investice vložená právě do pracovního programu se vám v budoucnu mnohonásobně vrátí. Příkladem jsou nejenom výše uvedené klady, ale i příznivý vliv pro vaši kariéru. Byla by škoda nevyužít této jedinečné příležitosti během studií, která se vám nyní nabízí.

Možnost legální práce v zahraničí je značně omezena a vztahuje se zejména na studenty VŠ a VOŠ (většinou bez studentů v posledních ročnících). Doba trvání pobytu je stanovena většinou na 3 – 4 měsíce a povolení mohou získat jen ti, kteří v dané zemi nebyli na pracovně již vícekrát než jednou.

Následující výčet programů není konečný. Jednotlivé agentury nabízejí mnoho dalších zajímavých pracovních příležitostí v zahraničí:

USA (Work & Travel)

Do USA v rámci programu Work&Travel vycestovalo v minulých letech již mnoho studentů, a to ať už si hledali zaměstnání sami nebo prostřednictvím agentury.

Dvou až čtyř měsíční program s možností až třicetidenního následného cestování je určen pro studenty denního pomaturitního studia, kteří splňují:
Věk: 18 – 30 let
Znalost anglického jazyka: komunikativní

Jak již bylo zmíněno, máte možnost si práci nalézt:

  • sami (agentura vám poradí jak jí získat nebo kdy se přímo koná setkání se zaměstnavateli)
  • pomocí agentury (sice budete mít o jednu starost méně, zato výdaje budou vyšší)

Práce, kterou budete vykonávat je sezónní, tudíž většinou v oblasti cestovního ruchu – zábavní a národní parky, restaurace, hotely. Její ohodnocení je v průměru mezi 6 – 9 $ za hodinu a za týden byste měli odpracovat zhruba 40 hodin.

Francie

Tří měsíční program je určen pro studenty SŠ, VOŠ a VŠ, kteří splňují:
Věk: 18 – 26 let
Znalost francouzského jazyka: komunikativní

Maximální počet hodin odpracovaných za týden je 35. Pracovní místo si opět můžete zajistit sami nebo s pomocí agentury. Nabízejí se vám obchody, hotely, restaurace, tábory…

Brazílie

Program je určen pro studenty či absolventy VŠ/VOŠ.
Věk: min. 18 let
Znalost portugalského jazyka: komunikativní

Doba pobytu většinou je určena na 1 – 3 měsíce, maximálně však na 12.

Norsko, Irsko

Práce na farmách v Norsku či Irsku je určen nejenom pro studenty od 18-ti let. Program není zaměřen na velké výdělky, spíše na získání poznatků ze zemědělství a života lidí v dané zemi. Očekává se zde kladný vztah k práci se zvířaty a v zemědělství celkově.

Jestliže se rozhodnete strávit prázdniny na některým z programů, pak máte nejvyšší čas si objednat místo. Mnoho jich je brzy po otevření plně obsazených… Nebo byste raději odjeli do zahraničí pouze studovat? O této variantě se dočtete v zítřejším FinTriku.

Více finančních tipů a triků naleznete na www.finance.cz/aktuality/

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky