Strukturální fondy na dosah

09.02.2005 | , Finance.cz
EU


Chcete si zažádat o finanční podporu vašeho podnikatelského záměru z fondů EU, ale nevíte které programy využít? Neváhejte se zeptat se našich odborníků na firemní financování.

Vstupem do Evropské unie dostali občané České republiky možnost čerpat peněžní prostředky z mnoha strukturálních fondů EU. Pro mnohé z nás je tato problematika velkou neznámou. Nejen pro ty z vás, kteří se nechcete připravit o peněžní prostředky na které máte nárok, je připraveno naše firemní poradenství.

Otázka:

"Vážení! Hodlám začít podnikat, rád bych otevřel malé občerstvení spojené s provozováním parkoviště a hlavně informačního centra na hranici CHKO a NP Šumava okres Klatovy. Existuje možnost získat na úpravu odstavné plochy - parkoviště (obecný zájem + ochrana přírody), případně na vybudování informačního centra či sociálního zázemí (rozvoj turistického ruchu a opět ochrana přírody) jakékoli dotace ať už v rámci ČR nebo Evropských fondů atp.? Existují např. daňové úlevy, dotace nebo jiná zvýhodnění pro začínající podnikatele (začínám poprvé a výhledově bych zaměstnal 2-3 další osoby)."

Odpověď:

Dobrý den, Strukturální a regionální politika zaujímá jedno z dominantních postavení v rámci celkové hospodářské politiky EU. Úsilí je zaměřeno především na snižování rozdílů mezi jednotlivými regiony EU. V praxi to znamená, že je podporován rozvoj nejvíce znevýhodněných regionů (nízká zalidněnost, odlehlé kraje, vysoká nezaměstnanost, špatná infrastruktura, atd.) a venkovských oblastí členských zemí. V ČR jsou tyto záměry realizované prostřednictvím Operačních programů, více informací získáte na stránkách www.strukturalni-fondy.cz. K Vašim účelům by jste mohl použít Společný regionální operační program. Program rozvoje regionů podporuje projekty, které vedou k trvalému hospodářskému růstu i zlepšení kvality života obyvatel regionů na základě povzbuzování nových ekonomických aktivit. Ze strukturálních fondů je možné čerpat finanční podpory na konkrétní investiční akce v rámci jednotlivých rozvojových opatření a ve Vašem případě zejména: (1) Rozvoj místních podnikatelských aktivit - Zprovoznění dočasně nevyužívaných ploch pro podnikání, rekonstrukce nevyužívaných objektů a starých průmyslových areálů pro podnikání - Vybudování dopravní a technické infrastruktury (2) Rozvoj cestovního ruchu a lázeňství -Budování infrastruktury kongresové, lázeňské, rekreační, kulturní turistiky a ekoturistiky - Podpora konkrétních projektů zimní a letní rekreace nabízející nové formy trávení volného času (cykloturistika, rafting, horolezectví, ekoturistika, hipoturistika, sportovní rybaření, myslivost, honitba, atp.) - Revitalizace památek pro jejich využití v cestovním ruchu, výstavba sportovní a rekreační vybavenosti (vč. turistických stezek a cyklotras) Jaké výše podpory je k dispozici? • Dotace do výše 75% uznatelných nákladů Živnostenská banka Vám nabízí spolufinancování projektů, na které je možno získat prostředky z Operačních programů. S pozdravem Ing. Juraj Valkovič Segment manažer pro Small Business Živnostenská banka, a.s. Odbor řízení obchodu a distribuce Na Příkopě 858/20 113 80 Praha 1 email: valkovic@zivnobanka.cz

Potřebujete poradit v oblasti financování bydlení, financování penze, financování firem, investic, daní a účetnictví? Pro všechny z vás je připraveno naše poradenské centrum.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát