Krajský soud v Brně musí opět řešit licenci elektrárny u Křenovic

17.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. července (ČTK) - Krajský soud v Brně se musí znovu zabývat žalobou nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana proti udělení licence solární elektrárně u Křenovic na Vyškovsku. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl Zemanově kasační stížnosti, zjistila ČTK z úřední desky. Původně krajský soud nenašel důvod k odebrání licence a žalobu zamítl. NSS zatím nezveřejnil plné odůvodnění, pouze stručný výrok. Není tedy jasné, proč nařídil nové projednání žaloby.

Podle Zemana provozovatel křenovické elektrárny nedoložil Energetickému regulačnímu úřadu nutné stanovisko Technické inspekce ČR, navíc prý výchozí revize elektrické instalace postrádala některé údaje. Nejvyšší státní zastupitelství se také u soudu pokoušelo dokázat, že revizi nevyhotovil uvedený technik, ale někdo jiný.

Zeman ke krajskému soudu podal sérii žalob. Z různých důvodů navrhoval odebrání licence 22 elektrárnám. Zatím krajský soud posuzoval 18 případů. Vyhověl Zemanovi v osmi kauzách, deset žalob zamítl, o dalších dosud nerozhodl.

Na základě kasačních stížností provozovatelů i Zemana se licencemi začíná postupně zabývat i NSS. Zatím potvrdil zrušení licence solární elektrárny v Českém Dubu na Liberecku. Provozovatel dostal licenci na Silvestra 2010, což bylo poslední možné datum pro zajištění výhodnější výkupní ceny elektřiny. Tehdy ale podle NSZ ještě nebyla elektrárna dokončená, revizní zpráva neodpovídala skutečnosti. Minulý týden naopak nejvyšší státní zástupce neuspěl s kasační stížností ohledně elektrárny Horní Libchava 1.

U NSS čekají na rozhodnutí také další kasační stížnosti, jež se týkají například solárních elektráren v Uherském Brodě-Havřicích, Druzcově na Liberecku, České Kamenici na Děčínsku a Svitavách. V případě elektráren FVE Tuchlovice III a Aneta Sun ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku přiznal NSS kasačním stížnostem provozovatelů odkladné účinky. I přes odebrání licence tak zatím mohou zůstat v provozu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK