Trigema: V Praze se letos prodaly nové byty za 13,5 mld. Kč

29.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - V prvním pololetí se v Praze prodaly byty za celkem 13,5 miliardy korun. Průměrná prodejní cena se během druhého čtvrtletí příliš nezměnila, meziročně nepatrně vzrostla o 0,1 procenta na 55.555 Kč za metr čtvereční. V porovnání s letošním prvním čtvrtletím cena dokonce mírně klesla o 1,1 procenta. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes představila developerská společnost Trigema.

Statistiku však výrazně ovlivnil jeden velký projekt předního developera, který od dubna do června prodal v Hostivaři na 200 nových bytů. Bez jejich započítání by prodejní cena nových bytů prodaných ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,1 procenta na 60.008 korun za metr čtvereční. Takřka tři čtvrtiny (72 procent) prodaných bytů ve druhém čtvrtletí měla prodejní cenu nižší než 60.000 korun za metr čtvereční.

Také průměrná cena dostupných bytů v cenících developerů na konci června v porovnání s prvním čtvrtletím mírně klesla, o 2,3 procenta na 61.805 korun za metr čtvereční. Meziročně je to však o 1,2 procenta více. I tato čísla ovlivnil jediný developer, který dal do prodeje velký projekt se stovkami bytů. Jednu třetinu (31 procent) nabídky tvoří byty s cenou v rozmezí 50.000 až 60.000 korun za metr čtvereční.

Všechny uváděné ceny jsou ceníkové, tedy takové, jak je jednotliví developeři prezentují v nabídkách. Skutečné ceny, za které se konkrétní byty prodaly, mohou být jiné. Developeři do nich mohou promítnout nejrůznější slevy a bonusy. Ceny uváděné Trigemou jsou včetně DPH.

Letošní rok je zatím pro developery rekordní, podle společné statistiky společností Ekospol, Skanska Reality a Trigema prodali v hlavním městě v prvním pololetí celkem 3550 nových bytů, což je meziročně o čtvrtinu více. Na konci pololetí měli developeři v nabídce dalších 7000 nových bytů připravených k prodeji, jejich celková hodnota podle odhadů Trigemy přesahuje 32 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK