Boeing zlepšil odhad poptávky po letadlech v Číně

25.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 25. srpna (ČTK) - Americká strojírenská společnost Boeing dnes zlepšila odhad poptávky po letadlech v Číně, a to navzdory zpomalování růstu čínské ekonomiky a propadu na čínských akciových trzích. Firma nyní očekává, že Čína bude v příštích 20 letech potřebovat 6330 nových letadel. To je o pět procent více, než předpokládala loňská prognóza. Hodnotu těchto letadel Boeing odhaduje na 950 miliard dolarů (zhruba 22,5 bilionu Kč).

\"Navzdory současným výkyvům na čínském finančním trhu očekáváme v dlouhém období silný růst v tamním leteckém sektoru,\" uvedla společnost Boeing. Předpověděla, že čínský letecký park v komerční sféře se do roku 2034 téměř ztrojnásobí na 7210 strojů z loňských 2570 strojů. \"Čínský letecký trh je ohromně dynamický, od předních aerolinek po začínající podniky a nízkonákladové přepravce,\" upozornila.

Čínský trh představuje pro společnost Boeing i pro jejího evropského konkurenta Airbus důležitý motor růstu. Celosvětovou poptávku po nových letadlech v příštích 20 letech Boeing odhaduje na 38.050 strojů v hodnotě 5,6 bilionu dolarů (132 bilionů Kč). Čína by se tak na globální poptávce měla podílet zhruba 17 procenty.

Čínské akcie nyní prudce oslabují kvůli obavám ze zpomalování růstu tamního hospodářství. Druhá největší ekonomika světa v loňském roce stoupla o 7,4 procenta, což představuje nejpomalejší tempo za posledních 24 let. V první polovině letošního roku navíc růst zvolnil na sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK