Češi už podali 2500 žádostí o dotaci, z EU chtějí 77 miliardy Kč

27.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Češi za čtvrt roku od ostrého spuštění monitorovacího systému evropských fondů MS2014+ podali 2500 žádostí o dotace v novém programovém období 2014 až 2020. Na své projekty chtějí z evropských fondů 76,79 miliardy korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které systém provozuje.

Do systému se již zaregistrovalo na devět tisíc uživatelů, kteří si mohou vybírat z 55 vyhlášených výzev ve čtyřech operačních programech. Jde o Integrovaný operační program (IROP), OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), OP Zaměstnanost (OP Z) a OP Životní prostředí (OP ŽP). Konkrétně jsou vyhlášeny dvě výzvy v IROPu, 17 výzev v OP PIK, 20 výzev z OP Z a 16 výzev z OP ŽP.

\"Podle aktuálních statistik je zřejmé, že se žadatelé v systému orientují bez větších obtíží. Někteří jsou schopni odevzdat kompletní žádost o dotaci přibližně za hodinu,\" uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, podle níž jsou evropské dotace důležitým zdrojem pro zvýšení životní úrovně českých regionů.

V minulosti se o fungování systému hodně spekulovalo, ministryně Šlechtová se kvůli němu dostala také do sporu s bývalým náměstkem ministra financí Lukášem Wagenknechtem. Auditorský tým, který pod Wagenknechta spadal, totiž tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů MS2014+ provázelo množství závažných chyb. MMR s těmito závěry nesouhlasilo.

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK