Stavebnictví táhne SŽDC a dodatky k uzavřeným zakázkám

04.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Stavebnictví letos stále táhne hlavně Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která od začátku roku do konce srpna zadala 121 zakázek za 21,4 miliardy korun. Celkem přitom stavaři od začátku roku od veřejné správy získali 4198 veřejných zakázek za 92,47 miliardy korun. Z pohledu objemu je to meziročně o 5,7 procenta méně, počet zakázek naopak vzrostl o 1,6 procenta. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha, kterou dnes poskytla ČTK.

Jediným segmentem stavebního trhu, kde hodnota zadaných stavebních zakázek za prvních osm měsíců roku 2015 meziročně vzrostla o výrazných 39,5 procenta, je dopravní infrastruktura. V segmentu pozemní stavby došlo k meziročnímu poklesu hodnoty nových zakázek o 15,7 procenta a v segmentu ostatních inženýrských staveb mimo dopravních (technická infrastruktura) o 50 procent. Podle ÚSR Praha za to může především úbytek větších zakázek na vodohospodářské stavby spolufinancovaných z fondů EU.

Počet zakázek vzrostl hlavně díky výraznému nárůstu zakázek na dodatečné stavební práce, jejich podíl na celkovém počtu stoupl na 31,9 procenta. Formou dodatků k uzavřeným zakázkám získaly stavební firmy 10,5 procenta hodnoty všech zakázek.

\"Současný růst stavební produkce pro veřejný sektor je realizován v převážné na zakázkách zadaných v roce 2014, kdy v meziročním srovnání s rokem 2013 stoupla celková hodnota zadaných zakázek o 28,2 procenta, což je v absolutním vyjádření o 31,3 miliardy korun,\" upozornil ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Zdeněk Kunc a dodal, že nepříznivým signálem pro vývoj stavební poptávky po roce 2015 jsou data o nově vypsaných veřejných stavebních zakázkách.

Hodnota nově vypsaných zakázek za prvních osm měsíců roku 2015 meziročně klesla o 31,3 procenta, z toho u zakázek na pozemní stavby o 48,3 procenta a u zakázek na inženýrské stavby o 24,2 procenta. Podle Kunce to způsobil hlavně úbytek nových zakázek spolufinancovaných z fondů EU kvůli přechodu na nové programové období.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK