Brno prodá první tři domy, kvůli kterým pozastavilo privatizaci

08.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. září (ČTK) - Zastupitelé Brna dnes schválili prodej prvních tří bytových domů z 25, kvůli kterým loni v prosinci pozastavili privatizaci. Brno je lidem prodá za cenu obvyklou stanovenou znaleckým posudkem se slevou 25 procent, řekl dnes ČTK primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Město jedná i s většinou dalších lidí o možném prodeji, podle Vokřála se odmlčeli pouze obyvatelé dvou bytových domů.

Prodej se týká domů včetně pozemků v ulicích Černopolní, Filipova a Staňkova. Cena není stejná ani pevně stanovená pro jeden metr čtvereční, ale určuje ji odhadce na základě stavu nemovitosti, lokality a dalších faktorů. Pro prodej prvních tří domů hlasovalo 39 zastupitelů z celkových 55. \"Platí to, co jsme schválili už v minulosti. Domy prodáme za cenu obvyklou s pětadvacetiprocentní slevou. U dalších 16 domů vyjednáváme. Došli jsme u nich k dohodě, že uděláme revizní odhadní posudek na cenu bytů,\" uvedl Vokřál. Město totiž mělo jeden posudek, obyvatelé druhý, a proto kvůli odlišnostem vznikne ještě třetí.

Podle primátora bude posudek závazný pro obě strany, ať dopadne jakkoliv. Z něj by se měla stanovit cena obvyklá a město by mělo dát slibovanou pětadvacetiprocentní slevu. \"Jednáme ještě i s dalšími bytovými družstvy, pouze dvě se zcela odmlčela, takže budeme čekat na jejich kroky,\" dodal Vokřál s tím, že zatím nemá informaci o tom, že by se někteří obyvatelé obrátili na soud.

Právě soudem totiž v první polovině letošního roku někteří obyvatelé z 25 domů vyhrožovali. Minulé vedení složené z ČSSD a ODS jim totiž přislíbilo prodej za cenu s výraznou slevou. Chybělo už pouze odsouhlasení zastupitelstvem, což se však za starého vedení nestihlo. Nová koalice složená z ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených však prodávat za výhodnou cenu odmítla a v prosinci privatizaci pozastavila. Vysvětlila to tím, že by třetinová cena oproti ceně obvyklé znamenala porušení povinnosti péče řádného hospodáře a zastupitelé by se tím mohli vystavovat problémům se zákonem. Nakonec zastupitelé odsouhlasili čtvrtinovou slevu od ceny obvyklé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK