Do tří miliardového tendru Lesů ČR podalo nabídky 39 firem

10.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 10. září (ČTK) - Do tendru Lesů České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva v letech 2016 až 2020 podalo nabídky 39 subjektů. Předpokládaná hodnota lesnických prací, o které se soutěží, je asi tři miliardy korun. Vítězné firmy by na jednotlivých územních jednotkách měly začít pracovat od ledna 2016. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, tendry se týkají zhruba pětiny území.

Do tendrů vypsaných v červnu se přihlásily všechny přední české lesnické firmy. Termín pro zaslání nabídek skončil dnes v 10:00, většina nabídek na podnik přišla dnes ráno. Po 10:00 začalo za účasti zhruba 50 zástupců lesnických firem veřejné otevírání obálek. Následně začnou nabídky zkoumat hodnotící komise. Jediným hodnotícím kritériem, po splnění kvalifikačních požadavků, je nabídnutá cena. Smlouvy s vítězi by měl podnik uzavírat na přelomu října a listopadu.

Vyhlášené zakázky pro tendr 2016+ jsou trojího druhu. Z celkem 57 jednotek se na 36 soutěží takzvaná komplexní zakázka, kdy vítěz soutěže dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Hodnota prací se u těchto 36 jednotek předpokládá 2,753 miliardy korun. Kromě jednotky Pomoraví půjde u všech ostatních o pětileté smlouvy.

Sedmnácti jednotek se týkají zakázky v hodnotě 228 milionů korun zaměřené pouze na pěstební činnosti. Jednotky Úsov, Rozkoš a Kamenice budou čtyřleté, ostatních 14 bude na pět let. Na čtyřech jednotkách LČR jde o těžbu a prodej dříví, celková hodnota je 30,6 milionu korun. Pro Rozkoš a Kamenici jsou přichystány čtyřleté smlouvy, pro Kopce a Ševětín smlouvy pětileté.

Hlavní změnou v nynějším tendru 2016+ proti tendru 2015+ je zvýšení počtu soutěžených územních jednotek na 57 z 33. Podnik chce drobením jednotek udržet konkurenci mezi zájemci o zakázky a umožnit získání kontraktu více uchazečům, a to i z řad menších podniků. Smlouvy budou LČR podepisovat výhradně s vítězi tendrů.

Vítězem posledního tendru 2015+ se stala firma Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), která z 33 soutěžených kontraktů získala osm smluv. Za Unilesem se umístila firma LST s pěti kontrakty a firmy PETRA a Kloboucká lesní se čtyřmi kontrakty.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK