Šéf Bundesbank: Přistěhovalci jsou šance k ekonomickému růstu

16.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. září (zpravodaj ČTK) - Přistěhovalci představují pro Německo šanci k dalšímu hospodářskému rozvoji. Německá populace totiž stárne a země nedokáže bez imigrace dlouhodobě udržet svou hospodářskou výkonnost. V rozhovoru, který dnes přinesl deník Süddeutsche Zeitung, to řekl šéf německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann.

Weidmann uvedl, že příchod desítek tisíc běženců znamená nyní pro Německo ekonomickou zátěž. \"Imigrace s sebou ale přináší i šance. Ty budou tím větší, čím lépe se nám podaří integrovat lidi, kteří k nám natrvalo přicházejí, do společnosti a na pracovní trh. Kvůli demografickému vývoji totiž Německo potřebuje dodatečné pracovní síly, aby si udrželo svůj blahobyt,\" řekl šéf Bundesbank.

V současnosti patří německá ekonomika mezi nejvýkonnější v eurozóně, podle Weidmanna to tak ale nemusí být napořád. \"I současný hospodářský růst jednoho dne skončí,\" varoval centrální bankéř.

\"Dlouhodobě stojí Německo před velkými výzvami. Jsou to například stárnoucí populace, stále silnější konkurence na světových trzích ze strany rychle se rozvíjejících zemí nebo náklady transformace energetiky,\" upozornil Weidmann.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK