Vláda schválila návrh rozpočtu SFRB, má mít miliardu na úvěry

23.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Vláda dnes schválila spolu s návrhem státního rozpočtu na příští rok také návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Fond by měl mít 1,06 miliardy korun na nízkoúročené úvěry a nejméně 118,6 milionu korun na nevratné dotace. ČTK to sdělil Vilém Frček z oddělení komunikace ministerstva pro místní rozvoj, které návrh rozpočtu SFRB předložilo.

Nízkoúročené úvěry poskytuje SFRB na rekonstrukce, modernizace a zateplování bytových domů. Půjčku mohou využít družstva, společenství vlastníků, fyzické a právnické osoby a také města či obce. Úrok je fixován po celou dobu splácení, kterou je možno sjednat až na 30 let, a úvěr může krýt až 90 procent výdajů.

Dotace návrh rozpočtu fondu předpokládá pro mladé lidi formou snížení jistiny dluhu při narození dítěte. Možné by měly být také dotace na úroky z dříve uzavřených půjček na rekonstrukce a zateplování bytových domů.

Letos má SFRB podle loni schváleného návrhu svého rozpočtu hospodařit s příjmy 886 milionů korun, z toho 656 milionů korun mají být splátky z poskytnutých úvěrů. Výdaje by měly v letošním roce překročit 2,187 miliardy korun. Rozdíl má fond pokrýt z vlastních zdrojů.

Návrh státního rozpočtu na příští rok dnes kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválil se schodkem 70 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun. Rozpočet počítá mimo jiné s růstem platů hasičů, učitelů, policistů, zdravotníků či úředníků nebo i s výdaji souvisejícími s aktuální migrační vlnou. Nyní návrh projedná Sněmovna a musí ho podepsat prezident. Opozice a Hospodářská komora ČR rozpočet kritizují kvůli výši deficitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK