Ceny ropy se vyšplhaly na pětitýdenní maximum

08.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. října (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes vyšplhaly na pětitýdenní maximum, vzhůru je podle obchodníků tlačí mimo jiné zprávy o ruské vojenské aktivitě v Sýrii. Nárůstu cen nezabránily ani stoupající zásoby této strategicky důležité suroviny ve Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent si kolem 19:00 SELČ připisovala přes tři procenta a pohybovala se těsně pod 53 dolary za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila také o více než tři procenta a dostala se nad 49 dolarů za barel.

Během dne se Brent vyšplhal až na 53,19 dolaru za barel, nejvýše za pět týdnů. Od začátku týdne již zdražil o zhruba deset procent. Nachází se tak blízko k nejprudšímu týdennímu nárůstu od roku 2009, napsala agentura Reuters.

Rusko koncem září zahájilo letecké údery v Sýrii, kterými podporuje vládní jednotky v boji proti povstalcům. Spojené státy nicméně označily strategii Ruska za \"tragicky chybnou\" a odmítly možnost vojenské spolupráce s Moskvou, píše agentura Reuters.

\"Situace se velmi rychle komplikuje a tlačí geopolitická rizika v regionu na nová maxima,\" řekl k vývoji syrského konfliktu analytik Dominick Chirichella z organizace Energy Management Institute.

K dnešnímu růstu cen ropy přispěly rovněž stoupající ceny čínských akcií a pokles kurzu amerického dolaru. Slabší dolar snižuje ceny ropy i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což podporuje poptávku.

Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden stouply o 3,1 milionu barelů na 461 milionu barelů. Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem o 2,2 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 52,97 51,33 New York - Nymex WTI listopad 49,30 47,81

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK