Vily od Meiera či Jiřičné začnou za Prahou růst příští rok

09.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Londýnský investiční fond Kew Capital chystá u Popoviček jihovýchodně od Prahy výstavbu nového městečka s 220 luxusními domy a byty, některé vily navrhli i světoznámí architekti Richard Meier či Eva Jiřičná. První stavby projektu nazvaného Oaks Prague začnou růst už na začátku roku 2016, řekla dnes ČTK mediální zástupkyně pražské developerské firmy Arendon Veronika Ciková. Firma projekt pro nejbohatší klienty s předpokládanými náklady 400 milionů eur (10,84 miliardy korun) představila tento týden na veletrhu komerčních nemovitostí Expo Real v Mnichově.

\"Oaks Prague je určený pro náročnou klientelu, která oceňuje kvalitní architekturu a hledá zázemí pro klidný rodinný život. Hlavním posláním Oaks Prague ale není jen kvalitní architektura, ale také kvalitní život. Celý projekt je pečlivě plánován tak, aby rozmístění domů poskytovalo obyvatelům veškerý komfort a aby v místě byla k dispozici veškerá nezbytná občanská vybavenost a vzniklo tak živé a funkční sídlo,\" uvedla Ciková a dodala, že plánování předcházela studie tradičního českého venkova, na jejímž podkladě vznikl urbanistický koncept.

Návrhy rezidenčních domů od samostatných vil až po menší bytové domy připravilo celkem 19 architektů či ateliérů včetně Richarda Meiera či Evy Jiřičné. Tvůrčí tým architektů částečně vzešel z mezinárodní soutěže, kterou organizovala firma Malcolm Reading Associates, další část architektonických studií oslovil investor přímo. Na projektu se podílí řada českých i zahraničních, převážně britských, architektonických studií.

Součástí nového městečka nedaleko Říčan budou kromě 220 domů či bytů například školka, pošta, pekárna, obchod s farmářskými potravinami či restaurace. Investor plánuje vybudovat také golfové hřiště, tenisové kurty a lázně. Ceny budoucích vil a bytů developer nezveřejní, budou předmětem individuálních jednání s klienty, zcela jistě však vysoce nadprůměrné.

S prvními pracemi chce firma začít na začátku příštího roku, první lidé by se do Oaks Prague měli stěhovat na jaře 2018. Dokončení celého projektu se očekává v roce 2020.

Projekt má na starosti pražská developerská společnost Arendon. Hlavním investorem je privátní londýnský investiční fond Kew Capital, který spravuje soukromý investiční kapitál v řádu miliard dolarů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK