Pražský kancelářský trh ve třetím čtvrtletí propadl o třetinu

16.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Pražský kancelářský trh ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o dvě procenta, mezičtvrtletně se však propadl o třetinu (32 procent). Oznámilo to dnes sdružení realitních poradenských společností Prague Research Forum (PRF).

Celkem si firmy pronajaly 92.400 metrů čtverečních kanceláří. Údaj zahrnuje i obnovené smlouvy dosavadních nájemců. Tento typ transakcí se na celkovém výsledku podílel z 39 procent.

Největší objem pronájmů byl v Praze 4 (28 procent), v Praze 8 (17 procent) a v Praze 1 (15 procent). Nejaktivnějšími nájemci byly farmaceutické firmy, které měly 19procentní podíl na hrubé poptávce. Následovaly poradenské společnosti a IT firmy.

Neobsazenost pražských kanceláří proti druhému čtvrtletí klesla o 0,4 procentního bodu na 16,4 procenta. Bez nájemce bylo 522.500 metrů čtverečních kancelářských ploch. Nejvyšší neobsazenost je v Praze 7, kde je třetina (33,6 procenta) kanceláří prázdných.

Celková výměra moderních kancelářských ploch v Praze přesáhla na konci třetího čtvrtletí 3,19 milionu metrů čtverečních. Budovy třídy A představují 69 procent této celkové plochy, nejkvalitnější kanceláře AAA zabírají 14 procent. Zbytek zaujímají kanceláře třídy B.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK